Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

1,3 miliarde litri/lună - pierderile de apă din rețeaua RADET în sezonul de iarnă

radetAnaliza

Administratorul judiciar ELCEN Sierra Quadrant arată că pierderile pe lună din rețeaua RADET, în sezonul de iarnă, sunt de 1,3 miliarde de litri. Sierra Quadrant acuză Primăria București și managementul RADET pentru întreaga situație în care se află rețeaua de transport a energiei termice, conform Mediafax.

'Indiferența Primăriei Municipiului București (PMB) și managementul defectuos al RADET sunt cele două cauze ale stării dezastruoase în care se află rețeaua de transport a energiei termice. În prezent, din cauza stării tehnice deplorabile în care se află țevile din sistemul de termoficare, ELCEN este obligată să livreze apă de adaos - care să suplinească pierderile de apă înregistrate - la valori medii de 1.835 tone/h, în sezonul de iarnă și de 1.225 tone/h în sezonul de vară", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Valorile maxime ale cantităților de apă de adaos livrate în sistem de ELCEN, în locul apei care se scurge în pământ, ajung iarna la 2.600 tone/h și la 1.600 tone/h în perioada de vară.

"Pentru a înțelege situația dramatică în care se află sistemul de termoficare, vă prezentăm o listă cu doar câteva dintre probleme tehnice grave cu care se confruntă ELCEN, ca urmare a manierei defectuoase cu care PMB și RADET înțeleg să-și îndeplinească atribuțiile:

• până în anul 2016 se livra apă de adaos doar din centralele aflate în funcțiune pentru producerea de energie termică. În prezent, RADET solicită frecvent livrarea din toate centralele ELCEN;

• ELCEN consumă resurse uriașe pentru a efectua întreținerea și reparațiile conform planului, întrucât creșterea explozivă a pierderilor de apă de adaos a obligat ELCEN să livreze apă de adaos din trei centrale;

• creșterea debitului de apă de adaos a impus menținerea presiunilor pe conductele de retur la limita de avarie;

• valorile presiunilor pe conductele de tur în sezonul de iarnă au scăzut progresiv de la valori de 8-9 bari la 3–3,5 bari, în condițiile în care minimul tehnologic este de 3 bari, iar debitul de apă de adaos a crescut progresiv de la valori de 1100 t/h la 2000 t/h;

• pierderile de apă conduc la creșterea valorilor durității totale (conținutul de ioni de calciu și magneziu) la 0,2 – 0,7 mval/l față de maximul de 0,1mval/l, valoare reglementată prin prescripțiile energetice în vigoare;

• un debit mărit de apă de adaos înseamnă consum suplimentar de reactivi chimici utilizați pentru tratarea apei;

• funcționarea pe termen lung cu actualele debite de apă de adaos precum și cu valori depășite ale durității are efecte negative asupra instalațiilor de producere de energie termică: cazane de apă fierbinte, schimbătoare de căldură (boilere) din centralele ELCEN (coroziuni, depuneri dure pe suprafețele de schimb de căldură).

• reacția întârziată de intervenție a RADET la avarii și un timp mai mare pentru izolarea zonelor cu avarii afectează instalațiile ELCEN, obligate să funcționeze in regimuri anormale", mai transmite aministratorul judiciar ELCEN Sierra Quadrant.

"Primarul Capitalei și echipa de conducere au patentat o metodă extrem de eficientă de a încălzi orașul iarna: nu plătesc agentul termic care ajunge în calorifere, nu modernizează infrastructura, se uită la apa care se scurge în pământ și apoi solicită ELCEN să acopere și acele pierderi. Bineînțeles, tot pe gratis. În 2019, acestea sunt metodele de mangement al unei capitale dintr-o țară a Uniunii Europene. Cu ce bani își plătește ELCEN furnizorii ca să poată produce apa caldă pe care o livrează pe gratis? Ce se întâmplă daca acei furnizori sistează livrarea materiilor prime sau dacă salariații intră în grevă că nu-și mai primesc salariile?

Din păcate nu avem cui să adresăm aceste întrebări. Nu există interes, nu există dialog și nu există nici cea mai mică dorință de a rezolva problema termoficării. Noi, în afară de a trage constant aceste semnale de alarmă, de a informa presa și opinia publică, nu mai avem ce să facem.Fiecare zi care trece înseamnă încă un pas către catastrofă. Și, vă asigur că acea zi va veni, dacă cei de la Primărie nu fac nimic. Până atunci noi vom depune toate eforturile pentru a întârzia acel moment. De evitat, nu-l vom putea evita singuri." a declarat Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.