Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

4 exemple de bună guvernare locală nemțească

Câți dintre dumneavoastră știți cum se cheltuie banii din bugetul local pe care noi îi plătim prin taxe?

În orașul Ulm, primarul dorea să construiască un pasaj rutier subteran pentru a muta traficul auto în subteran, însă localnicii au cerut în cadrul dezbaterilor publice o parcare subterană şi nu un tunel. Rezultatul: o parcare subterană deasupra căreia a fost creată o zonă prietenoasă de promenadă în care nu există borduri sau semafoare.

Câte dintre comunitățile locale oferă servicii și bunuri de înaltă calitate, dar cu prețuri avantajoase/rezonabile?

Cu toții ne dorim o viață mai bună. La fel de important e ca și copiii noștri să aibă o viață bună și să nu îi îndatorăm pe ei pentru câteva străzi asfaltate sau pavate care rezistă 2 sau 3 ani. Spre exemplu Ștefan Guzu, un român, aflat în funcția de primar al comunei Ivenack din Germania, a decis să instaleze panouri solare pe o clădire aflată în apropierea primăriei pentru a scădea prețul facturilor de electricitate pentru cetățeni, dar și pentru a reduce poluarea.

Primarul dumneavoastră discută planurile locale de dezvoltare cu cetățenii?

Un primar din orașul Dusseldorf nu a dat drumul lucrărilor de construcție a unui tramvai decât după 2 ani de consultări publice cu cetățenii în care s-au stabilit toate planurile, detaliile și costurile.

Câte dintre localitățile României au planuri serioase de dezvoltare pe termen lung?

Primarul orașului nemțesc Sindelfingen a decis să transforme o zonă abandonată, a unui fost aeroport, într-un uriaș cartier de locuințe.

Buna guvernare locală ar trebui să fie în top 3 subiecte de interes, alături de sănătate și de educație, în orice campanie electorală. De ce? Fiindcă de calitatea guvernării locale, mai mult chiar decât a celei centrale, depinde calitatea vieții de zi cu zi a oamenilor - siguranța cetățenilor, mediul în care se pot dezvolta, bucuria de a trăi într-o comunitate. Partea frumoasă este aceea că trăim într-un context în care putem afla în timp real cum rezolvă ceilalți o problemă sau alta. Avem acces la modele de bună guvernare locala din țările europene și nu numai. Ne putem inspira din ele. O mână de ajutor găsim în numeroase ghiduri de bune practici și, desigur, în reglementări, rezoluții și directive europene. Altfel spus, trăim într-un context în care nu e suficient ca omul care sfințește locul să fie un bun gospodar. El trebuie să fie, în plus, un om al unei echipe aflat în permanență în contact cu ceea ce fac alți buni gospodari din țară sau din Uniunea Europeană, unde guvernează aproximativ aceleași principii.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.