Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activităţi educaţionale de identitate culturală Art Nouveau, la Oradea

ebihoreanul.ro
Art Nouveau Oradea

Patrimoniul Art Nouveau orădean a fost sursa de inspiraţie a unor diverse activităţi educaţionale de identitate culturală desfăşurate, în perioada august - decembrie, de către Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, la Casa Darvas-La Roche, într-un proiect internaţional al cărui lider a fost Primăria Oradea.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, proiectul "Întărirea identităţii culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau" a presupus la Oradea aducerea în atenţia tinerilor (pe mai multe categorii de vârstă), dar şi a publicului, în general, a elementelor caracteristice stilului Art Nouveau, legate în primul rând de patrimoniul oraşului, dar şi acţiuni legate de societatea de la începutul secolului.

Astfel, pornind de la descoperirea elementelor florale şi de faună din vitraliile Casei Darvas, s-a realizat un spectacol de umbre, cu copii de clasa a IV-a, interacţionând cu actori, un show ce poate fi pus în scenă cu diferite ocazii în care se pune în valoare patrimoniul Art Nouveau, potrivit Agerpres.

Alte activităţi specifice au fost "Cufărul Belle Epoque", ce a presupus confecţionarea unor cutii de carton speciale cu diferite tehnici de inscripţionare, colorare sau decorare cu elemente specifice curentului Art Nouveau. La final, fiecare participant a avut un cufăr personalizat.

În atelierul creativ "Ciocolata, răsfăţul celor 5 simţuri" au fost pictate manual praline de ciocolată artizanală cu simboluri care se găsesc în Casa Darvas. Participanţii, persoane peste 16 ani, au propus noi modele pentru praline ce pot fi prezentate ca brand local al casei şi reprezentativ pentru stilul Art Nouveau. Activitatea s-a desfăşurat în bucătăria Casei Darvas, fiind asigurate toate dotările necesare de către Maximilian Chocolat. Finalul activităţii a cuprins, desigur, şi o degustare de ciocolată.

În cadrul activităţii "Bune maniere de epocă la servirea mesei", derulată în sufrageria Casei Darvas, friptura de raţă la tavă a fost răsplata finală a liceenilor, cărora li s-a prezentat cum arată locul în care se serveşte masa, cât şi obiectele specifice necesare la servire şi aranjarea acesteia (veselă-ceramică, accesorii şi decoraţiuni - inele de serveţel, tacâmuri etc.). La realizarea activităţii au contribuit profesionişti din cadrul societăţii Select Food Production.

"Comportamentul în societate şi la muzeu" a avut la bază un film educaţional intitulat "O zi din familie în Belle Epoque", realizat în spaţiile interioare din Casa Darvas, punând în valoare elementele reprezentative precum vitraliile, mobilierul, tabietul sau pasiunile fiecărui membru al familiei.

"Prin scenariul filmului se transmit multe informaţii care sunt de natură a familiariza, prin vizionare, modul în care perioada Art Nouveau a influenţat dezvoltarea societăţii. Prin comparaţia acţiunilor din trecut cu cele din prezent, participanţii au observat că bunele maniere şi comportamentul s-au schimbat foarte mult, dar în egală măsură au învăţat că în anumite circumstanţe acestea sunt esenţiale în a demonstra că există educaţie atât în familie, cât şi din mediul şcolar. Iar vizita la muzeu poate să demonstreze că prin comportament adecvat, activitatea educaţională se poate transforma în plăcerea de a descoperi lucruri noi," se arată în comunicat.

În cadrul acestui proiect a fost cuprins şi un schimb de experienţă cu Muzeul de Arte şi Meşteşuguri din Zagreb, partener al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice în proiect, fiind realizate obiecte de suveniruri împreună cu elevi. Muzeul din Zagreb a realizat în cadrul activităţilor educaţionale ale proiectului mai multe ateliere de creaţie, materialul de prezentare fiind transmis partenerului orădean pentru a putea face schimbul de experienţă privind elementele locale specifice stilului Art Nouveau.

Parteneri au mai fost Institutul Naţional al Patrimoniului din România, Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta - Ungaria, Muzeul de Arte Aplicate din Viena - Austria, Universitatea Tehnică din Bratislava - Slovacia, Universitatea Kodolanyi Janos din Ungaria şi Institutul Naţional de Protecţie a Monumentelor Culturale din Serbia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.