Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ADEVARUL despre declarațiile Ambasadorului SUA la Chișinău!!Pt cine lucrați domnule Ambasador?

ambasador sua moldova pettit

Am scris mult în ultima perioadă despre Ucraina, Moldova, Transnistria. Din păcate, toate se adeveresc, nu pentru că aș avea vedenii noaptea ci pentru că pur și simplu accesul la întregul mediu diplomatic din București îți dă posibilitatea să afli din timp mișcările diverselor state în materie de politică externă și securitate.

În ceea ce privește Ucraina, recentele declarații ale lui Porosenko arată că invazia a început „de facto" prin înarmarea fără precedent a "marțienilor" din Donbas așa cum rezultă din declarațiile ministrului de interne ucrainean.

Raportat la Republica Moldova, evenimentele se află în curs de desfășurare, însă, din păcate, de dragul unei păci fragile și temporare, din punctul meu de vedere, o dată cu Rusia, Occidentul a abandonat și Republica Moldova, sacrificând-o în bunul stil cinic al diplomației. În cazul Moldovei ce-i drept, încă mai există speranțe, însă compromisurile făcute sunt deja foarte mari.

Ce surprinde cel mai tare în această ecuație, la nivel de fapte și nu declarativ, este Germania, fiind lăsată de SUA să negocieze și să "administreze" în această parte a lumii. Din păcate, Germania forțează mâna Moldovei împreună cu Rusia, să fie recunoscută Transnistria... Mai trist este faptul că, mai nou, se lasă impresia că și SUA îmbrățișează aceeași idee.

Și astfel mă voi referi direct la ADEVARUL declarațiilor Ambasadorului SUA la Chisinau:

1. Interviul survine la 25 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, motiv pentru care declarațiile Ambasadorului despre păstrarea independenței sunt NORMALE și de dorit în actualul context geopolitic.

2. Declarațiile privitoare la o unire imediată cu România sunt iarăși CORECTE pentru că susținerea unei alte teze ar alimenta PENTRU MOMENT  o atitudine agresivă din partea Rusiei și nu numai. Ar vulnerabiliza România excesiv în acest moment, având în vedere precedentul Crimeea și ar deschide cutia Pandorei pentru întreaga regiune.

Din păcate unii politicieni de la București alimentează, într-un mod populist și favorizând interesele Rusiei, Unirea imediată cu România. Și desigur și electoral, pentru că vorbim de un număr important de voturi ce ar putea să vină către politicianul sau politicienii ce susțin ÎN ACEST MOMENT această teză.

De aici înainte, mă despart total de declarațiile domnului Ambasador ale cărui cuvinte devin deja halucinante și trădează, fie o necunoaștere crasă a istoriei Moldovei și sensibilităților regionale, fie un mesaj de împăcare cu Rusia.

De aici înainte, declarațiile sunt inadmisibile în raport cu istoria si interesele PRINCIPALULUI aliat al SUA din regiune și unul dintre puținii rămași în Europa.

Am sa le iau pe rând:

1.            Moldova are istoria ei, nu istoria României. O reacție imediată este una de furie și răbufnire la o asemenea aberație perorată de unul ca Dodon sau Usatîi. Nici măcar aceștia nu au mers până într-acolo încât să considere că Moldova, nu are o ISTORIE comună cu România. Nu am spațiu timp și sincer nici chef să-i descriu domnului Ambasador ISTORIA COMUNĂ, dar mai ales CULTURA COMUNĂ, LIMBA COMUNĂ. O cucerire cu forța de către un imperiu a unui imperiu, colonizarea acestuia și creșterea numărului de ocupanți, nu înseamnă multiculturalism domnule Ambasador, ci SILUIREA UNEI NAȚIUNI. ÎN TERMENI MAI CLARI ÎNSEAMNĂ UN VIOL, DOMNULE AMBASADOR. Asta a făcut Rusia pe timpul OCUPAȚIEI, un VIOL în Moldova.

Îmi este sincer jenă să vă descriu etapele istorice în care pământul moldovenesc de azi, a fost și este ROMÂNESC. Nu vă rog decât atât: răsfoiți un simplu atlas cu hărțile istorice din ultimul mileniu, nu vă  cer să citiți o carte întreagă de istorie pentru că ar fi trebuit s-o faceți deja.

2. Moldova este o țară multietnică. Așa cum am descris mai sus, prin deportarea și moartea a sute de mii de BASARABENI ROMÂNI, Rusia a VIOLAT Moldova și a adus COLONIȘTI. Dacă în epoca modernă, dumneavoastră considerați acest lucru multiculturalism, este trist și tragic pentru dumneavoastră, pentru noi, pentru SUA, dar este o veste bună pentru Rusia. În același timp, dacă aveați o minima curiozitate despre țara unde sunteți ambasador vedeați că nu prea există atâta multiculturalism. De ce?? Pentru ca rușii sunt în proporție declarată de până la 4 procente din populație iar restul sunt sub 1 procent. La ce date oficiale vă raportați dumneavoastră? La cele neoficiale, probabil, care arată că, din păcate, zeci de ani de nepăsare și uitare de către SUA ȘI OCCIDENT în general a acestei părți a lumii, a transformat pe bieții oamenii într-o "conviețuire" cu VIOLATORUL, care era și JUDECĂTOR.

3. "Problema transnistreană". Ei bine, domnule Ambasador, aici nu mai pot să vă acuz de ignoranță, ci pur și simplu de ticăloșie fără margini. Nu! Nu vorbim de "problema transnistreană", ci de un război prin care RUSIA a RUPT din Moldova un teritoriu și l-a golit de locuitori moldoveni aproape. Un război în care au murit oameni, în care s-a încălcat dreptul internațional, drepturile omului și bunul simt. Un teritoriu unde traficul de arme, droguri și carne vie este la el acasă. Și dumneavoastră,  doriți un STATUT SPECIAL. Sunt blocat. Nu înțeleg ce vreți de fapt?!. Ca și nemții cumva: recunoașterea diplomelor, guvernului impus cu tancurile de Rusia sau a plăcuțele de înmatriculare pentru mașini??? Adică recunoașterea unui alt stat?

As putea scrie multe, dar nu cred că meritați. Totuși vă spun atat: Duane Butcher care a candidat pentru acest post în cadrul Departamentului de Stat, nu ar fi făcut NICIODATĂ asemenea aprecieri cu privire la istoria, cultura, limba Moldovei....

Și v-as adresa o întrebare: DUMNEAVOASTRĂ PENTRU CINE LUCRAȚI, DOMNULE AMBASADOR? SIGUR NU PENTRU SUA PE CARE EU O CUNOSC!!! ATUNCI PENTRU

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.