Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALARMĂ: După Nicușor Dan, și Guvernul este pus la zid de către specialiștii în urbanism

Bucuresti
Bucuresti harta

După Nicușor Dan, și Guvernul este pus la zid de către specialiștii în urbanism

Informațiile publicate recent de redacția noastră, privind pericolul iminent pentru dezvoltarea urbanistică, mediu și economie primesc noi confirmări din partea experților.

Dacă ”interesele oculte” de care era suspectat actualul primar general vizau doar Capitala, problemele s-ar putea generaliza la nivelul întregii țări, conform grupului de experți reuniți recent într-o dezbatere publică organizată de Bucharest Real Estate Club (BREC).

Astfel, tematica politică ce a însoțit în ultimii doi ani și jumătate deciziile municipalității conduse de Nicușor Dan și alianța PNL-USR-PMP din Consiliul General se transformă într-una de nivel național, Guvernul confruntându-se cu acuzații cel puțin la fel de grave, în condițiile în care noile reglementări propuse de Executiv ar putea extinde haosul administrativ la nivel național.

Mai precis, specialiștii în domeniile urbanismului, construcțiilor și avocaturii consideră  etapa de consultare publică drept „un simulacru”, având în vedere că varianta noului Cod al Urbanismului, adoptată în ședința de acum 2 săptămâni, amestecă documente diferite (o variantă din aprilie 2022, cu cea actualizată în noiembrie 2022 și inaccesibilă publicului larg), pentru ca în conținutul ei să nu se regăsească amendamentele propuse de societatea civilă. În plus, se pare că nu au fost consultați experții și practicienii în domeniu, conform comunicatului BREC.

Ei bine, pe lângă profundele vicii procedurale, specialiștii consulatați de către noi afirmă că cea mai mare problemă a documentului care va intra pe circuitul parlamentar este LIPSA PREDICTIBILITĂȚII. Asta pentru că, din punct de vedere constituțional, dreptul de a dispune de proprietate privată este garantat, iar capacitatea de construire trebuie limitată prin reglementări legitime și anticipabile. Cu alte cuvinte, în orice moment, pentru orice subiect de drept trebuie să fie foarte clar ce reglementare urbanistică i se va aplica, pentru a ști dacă și ce investiții alocă pentru un bun imobil teren. Or, în prezent, cel mai simplu exemplu negativ și păgubos este legat de contradicția din legislația actuală, aplicabilă: Legea 50/1991 prevede că certificatul de urbanism reflectă reglementările în vigoare la data solicitării, în timp ce legea 350/2001 prevede că certificatul de urbanism reflectă reglementările în vigoare la data emiterii.

Din păcate, Codul urbanistic propus de Guvern nu rezolvă această problemă, autoritățile publice fiind forțate să interpreteze și să aplice neunitar prevederile legale, ajungându-se inclusiv la încălcarea principiului de neretroactivitate, câtă vreme între momentul solicitării și cel al eliberării unui certificat de urbanism pot apărea modificări legislative neimputabile unui investitor, dar care îi pot afecta acestuia întregul plan de afaceri. Tocmai de aceea, Codul în discuție trebuia să reglementeze foarte clar faptul că în materia dreptului urbanismului, anularea documentațiilor de urbanism nu produce efecte decât pentru viitor, și nu așa cum s-a întâmplat prin blocajul generalizat la nivel de Capitală.

Cu atât mai suspectă apare „lejeritatea” Guvernului în a cauționa o conduită considerată de mulți abuzivă, din partea primarului general și a „ONG-urilor prietene” acestuia, prin care practica hărțuirii abuzive în instanță, în bloc, a tuturor marilor companii internaționale sau locale din domeniul imobiliar a devenit regulă. Mai cu seamă că șeful Cabinetului și liderul PNL așteaptă încă răspunsul lui Nicușor Dan pe marginea decalogului respectării promisiunilor asumate în campanie, integral nerespectate, după asumarea lor în solidar de către PNL și USR, ca susținători ai candidaturii actualului edil.

Dacă toți analiștii scenei politice au constatat rezultatele calculelor cel puțin neinspirate, din punct de vedere electoral, ale conducerii liberale de a cauționa demersurile lui Nicușor Dan, astăzi pare suspectă alinierea unui demers guvernamental la o conduită dovedit contra-productivă din punct de vedere juridic și administrativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.