Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă de contagiere cu gripă aviară la om; bărbat, infectat de la laptele de vacă: cum este posibil și care sunt riscurile?

vaci

A fost raportat un al doilea caz de infectare umană cu virusul înalt patogen al gripei aviare A (H5N1) (HPAI). Este vorba despre un bărbat care a fost testat pozitiv după ce a fost expus la vaci de lapte "presupus infectate".

În Texas, SUA, un bărbat a fost testat pozitiv pentru virusul gripei aviare înalt patogene A (H5N1) (HPAI). Acesta ar fi fost infectat de vacile dintr-o fermă presupus infectată cu virusul, după cum se precizează într-un comunicat de presă al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. Cu doar câteva zile în urmă, Departamentul american al Agriculturii (USDA) confirmase primele cazuri de infectare cu virusul gripei aviare înalt patogene (HPAI) în unele ferme de bovine de lapte din Texas și Kansas.

Virusul H5N1 implicat în cazul uman, al doilea detectat vreodată în SUA, este același cu cel responsabil pentru o epidemie catastrofală la păsări, care a izbucnit la sfârșitul anului 2021 și care este încă în curs de desfășurare. De atunci, a dus la moartea a zeci de milioane de păsări sălbatice și de interes comercial aproape în întreaga lume, între cele sacrificate în scop preventiv și cele ucise de infecția mortală. Printre cele mai afectate populații se numără cele din Marea Britanie, unde numeroase colonii de păsări marine au fost literalmente exterminate.

Bărbatul infectat prezenta semne de conjunctivită

 

Virusul a fost deja detectat la numeroase mamifere, inclusiv la mustelide (nevăstuici, nurci, martori etc.), foci, lei de mare, vulpi, urși, pisici, capre și chiar urși polari; primul caz la plantigradele mari a fost înregistrat recent în Alaska. Ocazional, virusul a infectat și oameni și a făcut câteva victime în Asia de Sud-Est, dar în prezent nu este considerat un pericol iminent, deoarece nu are capacitatea de a infecta eficient celulele umane. "În urmă cu câteva luni, au apărut lucrări care arată că acești viruși aviari se luptă cu adevărat să infecteze eficient celulele umane. Astfel, acest lucru ar explica de ce acest virus, care există de douăzeci de ani, nu a declanșat o pandemie', declarase pentru Fanpage.it virologul Ilaria Capua. Experta subliniase că virușii care infectează păsările au de obicei dificultăți în a infecta mamiferele, în parte din cauza unei probleme diferite de temperatură (3 până la 4 °C mai mare la păsări decât la oameni).

CDC subliniază că bărbatul infectat în Texas se recuperează bine și a avut doar un simptom ușor, și anume înroșirea ochilor (conjunctivită). Acestuia i s-a cerut să rămână în izolare și i s-a prescris un medicament antiviral împotriva gripei. În unele cazuri, infecția duce la simptome asemănătoare gripei și poate duce la complicații potențial fatale, cum ar fi pneumonia. Potrivit agenției americane, această a doua infecție în SUA, după cea înregistrată în Colorado în 2022, "nu modifică evaluarea riscului pentru sănătatea umană al gripei aviare H5N1 pentru publicul larg din Statele Unite", considerat scăzut.

Virusul aviar, detectat recent în laptele de vacă

 

Cu toate acestea, este clar că persoanele expuse din motive profesionale la contactul cu animale care au murit sau sunt infectate cu acest agent patogen au un risc mai mare de a contracta infecția. În cazul recent din Texas, se știe că în apropierea fermei de bovine se găseau adesea păsări sălbatice moarte. Prin urmare, este posibil ca virusul să fi trecut de la păsările moarte sau bolnave la bovine - prin excremente sau prin contaminarea mediului - și ca acestea din urmă să-l fi transferat la oameni. În cazul din Colorado, persoana implicată - un deținut din închisoare - a fost infectată de păsări de curte care au fost testate pozitiv pentru H5N1.

Virusul, după cum s-a raportat, a fost detectat pentru prima dată la vaci (și la laptele nepasteurizat al acestora) la sfârșitul lunii martie a acestui an în fermele din SUA. Deși există îngrijorare cu privire la posibila transmitere prin consumul de produse lactate, CDC subliniază că pasteurizarea ucide virusul, iar industriile lactate sunt obligate să distrugă laptele provenit de la animalele bolnave. Prin urmare, riscul de contagiune prin aceste produse și animale pentru populația generală este considerat scăzut. Acest lucru nu înseamnă însă că virusul A (H5N1) înalt patogen nu este monitorizat foarte atent de către experți. Într-adevăr, acesta este răspândit în întreaga lume și este responsabil de apariția unor focare catastrofale la animale.

Expert: „virus aviar se poate combina cu un virus porcin și poate da naștere unui virus care infectează oamenii“

 

Faptul că în prezent nu poate infecta efectiv oamenii nu înseamnă că nu o va putea face în viitor, după cum a subliniat profesorul Capua pentru Fanpage.it. "Știm că virusurile gripale se pot reasorta între ele. Ele au un fel de "reproducere sexuală", astfel încât un virus aviar se poate combina cu un virus porcin și poate da naștere unui virus care infectează oamenii. Rezumatul este că virusul, așa cum este el, până în prezent, nu pare capabil să declanșeze o pandemie, dar ar putea să o facă".

În mod semnificativ, oamenii de știință de la CDC nu au detectat, deocamdată, nicio modificare a virusului care l-ar face rezistent la medicamentele antigripale deja aprobate. Prin urmare, ar trebui să avem deja la dispoziție arme eficiente pentru a-l combate, în cazul unei răspândiri (salt de specie). În ceea ce privește vaccinurile, sunt în curs de testare candidați "care pot oferi o protecție rezonabilă împotriva virusurilor gripale H5N1".

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.