Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă diplomatică: Sudanul cere convocarea de urgență a Consiliului de Securitate din cauza 'agresiunii' Emiratelor Arabe Unite

John Minchillo/AP
onu

Sudanul a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate pentru a examina ceea ce consideră drept "agresiunea" Emiratelor Arabe Unite (EAU) "împotriva poporului sudanez", prin presupusul sprijin acordat paramilitarilor în război împotriva armatei, a declarat sâmbătă pentru AFP o sursă diplomatică sudaneză, scrie AGERPRES.

Din aprilie 2023, Sudanul este scena unui război care opune armata generalului Abdel Fattah al-Burhane paramilitarilor din Forţele de sprijin rapid (FSR), sub comanda generalului Mohamed Hamdane Daglo.

Armata, sprijinită de guvern, acuză de luni de zile autorităţile de la Abu Dhabi că sprijină tabăra rivală.

"Reprezentantul nostru permanent la ONU a solicitat (vineri) o sesiune de urgenţă a Consiliului de Securitate pentru a discuta despre agresiunea Emiratelor Arabe Unite împotriva poporului sudanez şi furnizarea de arme şi echipamente pentru miliţia teroristă" a FSR, a declarat acest responsabil sub protecţia anonimatului.

Agenţia de presă sudaneză (Suna) a confirmat că reprezentantul Sudanului, Al-Harith Idriss, a înaintat această solicitare şi a subliniat că "sprijinul Emiratelor Arabe Unite pentru miliţia criminală a RSF (...) face din Emiratele Arabe Unite un complice la toate crimele sale".

Într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate săptămâna trecută, Abu Dhabi a respins acuzaţiile privind presupusul său sprijin pentru RSF

"Toate acuzaţiile privind implicarea Emiratelor Arabe Unite în orice formă de agresiune sau destabilizare în Sudan sau furnizarea de sprijin militar, logistic, financiar sau politic oricărei facţiuni sudaneze sunt fără temei şi nu se întemeiază pe dovezi credibile", potrivit scrisorii transmise de Ministerul de Externe al EAU.

Într-un comunicat distinct, Consiliul de Securitate al ONU şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" cu privire la escaladarea luptelor în provincia sudaneză Darfur de Nord şi a avertizat cu privire la o posibilă ofensivă iminentă a paramilitarilor RSF şi a miliţiilor aliate la el-Facher, capitala statului care nu este sub controlul lor şi adăposteşte un număr mare de refugiaţi.

Naţiunile Unite au evocat deja acest risc vineri, Înaltul Comisar pentru drepturile omului, Volker Türk, exprimând "temeri grave".

Războiul a provocat deja mii de morţi, a distrus infrastructura deja precară a Sudanului şi a strămutat peste 8,5 milioane de persoane, potrivit ONU.

În decembrie, Khartoum le-a cerut la 15 diplomaţi din EAU să părăsească ţara după ce un comandant înalt al armatei a acuzat Abu Dhabi că sprijină paramilitarii.

În acelaşi timp, manifestaţii în oraşul Port Sudan (est) au cerut expulzarea ambasadorului EAU.

În august 2023, The Wall Street Journal, citând oficiali ugandezi, a raportat că au fost descoperite arme într-un avion de marfă din EAU care trebuia să transporte ajutor umanitar refugiaţilor sudanezi din Ciad. Emiratele au dezminţit aceste supoziţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.