Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în Germania, în buza alegerilor: evreii care poartă kippah sunt în pericol

haaretz.com
evrei

Cu o zi înaintea alegerilor europarlamentare din Germania, comisarul german pentru combaterea antisemitismului, Felix Klei, i-a avertizat pe evrei să nu poarte kippah - acoperământul de cap specific evreiesc - în spaţiile publice, din cauza recrudescenţei recente a infracţiunilor antisemite, transmite DPA, potrivit Agerpres.

"Îmi pare rău să spun că nu pot recomanda evreilor să poarte kippah peste tot în Germania", a spus Klein, ale cărui comentarii au fost publicate sâmbătă de grupul de presă Funke.

În ultimii ani, exprimarea opiniilor antisemite a devenit tot mai acceptabilă social, a arătat comisarul, care şi-a justificat astfel schimbarea opiniei privind siguranţa portului kippah.

El a arătat că 90% din autorii infracţiunilor antisemite din Germania sunt extremişti de dreapta şi doar puţini sunt musulmani "care urmăresc canale de televiziune arabe unde se transmite o imagine groaznică a Israelului şi a evreilor".

Fostul politician Michel Friedman, gazda unor emisiuni de tip talk show, unul din cei mai cunoscuţi membri ai comunităţii evreieşti din Germania, a apreciat comentariile lui Klein drept "o recunoaştere a eşecului" guvernului de la Berlin de a-i proteja pe cetăţenii evrei.

"Dacă un reprezentant al guvernului federal spune oficial comunităţii evreieşti: 'Nu sunteţi feriţi de antisemitism şi violenţe peste tot în Germania', asta înseamnă o acuzaţie la adresa statului de drept şi a realităţii politice din Germania", a spus Friedman, care a recomandat "tuturor să ia foarte în serios aceste declaraţii - acolo unde evreii nu pot trăi în siguranţă şi liberi, nici alţii nu vor putea, la un moment dat".

Numărul de infracţiuni cu caracter antisemit a crescut în Germania cu 10%, de la 1504 în urmă cu doi ani la 1646 anul trecut. Dintre aceste cazuri, 37 au implicat violenţă în 2017, respectiv 62 în 2108, conform datelor oficiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.