Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambițiosul domn Rafila și România (mai) sănătoasă

Radu Pop

Nici o frână. Ministrul Rafila are de azi undă verde pentru tot demersul de a atrage fonduri europene pentru prima reformă reală a sistemului medical românesc. În ședința de guvern de azi, a fost adoptată HG care aprobă obiectivele de investiții finanțate conform Programului național de infrastructură de sănătate aferent țintei 377, componenta 12.

Împarte succesul de azi cu echipa ministerului dedicată PNRR, condusă începând din 13 februarie de Alexandru Rogobete, secretar de stat.

De azi, Ministerul Sănătății nu mai are nicio scuză să nu reformeze sistemul medical românesc. Guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat în ședința din 22 februarie HG care aprobă obiectivele de investiții finanțate conform Programului național de infrastructură de sănătate aferent țintei 377, componenta 12. În traducere, actul dă undă verde demersului ministerului de a atrage bani europeni pentru construirea și modernizarea de spitale și centre ambulatorii în toată țara.

Astfel, ministrul Rafila, expert OMS, NATO şi al Comisiei Europene, cu o activitate  profesională recunoscută și în afara României, a reușit să convingă oficialii europeni să suplimenteze fondurile PNRR alocate țării noastre în domeniul medical. Cu 2 luni înainte de termenul impus de Comisia Europeană, echipa ministerului dedicată PNRR și condusă de Alexandru Rogobete a finalizat evaluarea și publicarea listei obiectivelor de investiții ce vor fi finanțate din bani europeni nerambursabili.

“Mulțumesc echipei ministerului care luni la rând a muncit în regim de gardă pentru a finaliza lista obiectivelor eligibile aprobate de Comisia Europeană. Este o dovadă de responsabilitate într-un proiect foarte complicat de investiții în domeniul sanitar, cel mai amplu de la Revoluție încoace. Vreau să menționez în mod special că ne-am concentrat pe zonele de medicină ambulatorie, controlul infecțiilor și neonatologie. A fost greu să punem pe hârtie, să obținem undă verde, urmează de acum să livrăm și să atingem obiectivul finalizării primelor unități noi până în 2026”, a declarat ministrul Rafila.

Concret, România va avea construite și modernizate 27 de spitale și centre ambulatorii din 17 județe, suma investită fiind de 2,2 miliarde de euro. Din acești bani, 200 de milioane de euro vor fi folosiți pentru digitalizarea serviciilor de asistență medicală.

Termenul de finalizare anunțat pentru finalizarea proiectelor - ceea ce înseamnă proiectare, execuţie şi dotarea a acestor unităţi spitaliceşti, este și el ambițios - iunie 2026.

De spus și că prin implementarea acestui proiect, cumulat se vor asigura echipamente medicale noi pentru 6.540 de paturi și se vor digitaliza peste 6.000 de paturi.

Specializările pe care echipa ministrului a pus accent sunt cardiologia, oncologia, transplantul, pediatria, neurochirurgia și politrauma. Clădirile viitoarelor spitale vor fi sustenabile energetic, iar asistența medicală va fi și ea digitalizată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.