Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză Dell Technologies: 'Transformarea digitală este cheia revenirii economice sustenabile'

Radu Pop
tehnologie

Ne aflăm la o răscruce, purtând pe umeri dificultățile crizei climatice, în timp ce căutăm cele mai bune căi de a merge înainte. Una dintre aceste căi înainte este reprezentată de tehnologie. Credem că tehnologia poate juca un rol esențial în abordarea acestei crize, prin generarea unei economii globale performante și durabile.

2020 a adus un răgaz și o oportunitate de a gândi diferit și de a schimba direcția.

Acum avem șansa de a construi un viitor mai bun - unul bazat pe sustenabilitate și care pune tehnologia la treabă pentru binele social.

Acum cinci ani, lumea a luat atitudine față de schimbările climatice. Într-un acord istoric semnat la Paris, adoptat de 196 de națiuni, am convenit aderarea la o cauză comună pentru combaterea încălzirii globale și pentru creșterea rezistenței la impactul schimbărilor climatice. Pentru a atinge aceste obiective, acordul a stabilit un cadru tehnologic care să încurajeze construcția unui viitor sigur pentru mediu. La acel moment, era greu de imaginat că o pandemie globală ne va răsturna complet economiile și va transmite valuri de șoc în fiecare aspect al vieții noastre - dar, în culise, amenințarea pandemiilor crescuse, deoarece dezvoltarea umană a încălcat limitele de protecție a mediului. Acum este momentul să ne concentrăm și să gândim altfel sustenabilitatea.

Dacă privim în viitor, știm că populația globală totală urmează să crească până la 8,5 miliarde până în 2030. În acel moment, un plus de 3 miliarde de oameni vor avea o putere de cumpărare mai mare, cu rezultatul creșterii cererii de produse și servicii, ceea ce va pune o presiune enormă asupra sistemele naturale ale Pământului. Cererea globală va crește, iar industriile și guvernele trebuie să colaboreze pentru a rezolva problemele într-un mod sustenabil din punct de vedere ecologic. Pentru a face acest lucru, sectoarele public, privat și non-profit trebuie să adopte sustenabilitatea și conceptul de economie circulară.

De la începutul pandemiei, am câștigat o mai bună înțelegere a celor mai mari probleme ale omenirii și a modului în care putem progresa spre reziliență. Adoptarea tehnologiilor digitale s-a dovedit a fi cheia supraviețuirii noastre și a sustenabilității unora dintre cele mai vitale sectoare. Nici aceste schimbări nu vor dispărea cu COVID-19. Un sondaj EY din 2020 relevă că 82% dintre respondenți se așteaptă ca adoptarea tehnologiei să se accelereze în următorii trei ani ca urmare a crizei de sănătate, cu oportunitatea de a introduce aceste schimbări în mod permanent.

Energiile regenerabile, recuperarea materialelor, refabricarea și reciclarea pot contribui la rezolvarea unora dintre cele mai critice probleme de astăzi, cu tehnologii digitale bine poziționate pentru a furniza infrastructura pentru toate aceste procese vitale.

Prin comunicații video avansate și comunicații instantanee, digitalizarea poate contribui la reducerea emisiilor de carbon prin scăderea nevoii de călătorie, transportul reprezentând 21% din emisiile globale și 73% provenind din călătorii scurte. Apariția noilor tehnologii ne asigură că  sectorul transporturilor evoluează și că va cunoaște cea mai importantă și sustenabilă transformare a sa din ultimul secol.

La nivel macro, tehnologiile digitale ar putea ajuta deja la reducerea emisiilor globale de carbon cu până la 15% - sau o treime din reducerea de 50% necesară până în 2030 - prin soluții în domeniul energiei, agriculturii și utilizării terenurilor, clădirilor și serviciilor.

Dincolo de noile tehnologii, sectoarele publice și private pot contribui la redresarea economică circulară prin readucerea tehnologiei scoasă din uz în lanțul de aprovizionare. În birourile din întreaga lume, tehnologia este actualizată, iar variantele anterioare rămân nefolosite. Dacă această tehnologie este încă viabilă, este important să fie utilizată, iar dacă a ajuns la sfârșitul duratei sale de viață, este esențial ca materialele să fie reciclate și introduse în lanțul de aprovizionare pentru noi produse. Printr-o abordare care plasează circularitatea în centrul industriei, lumea poate beneficia de câștiguri economice de [1]4,5 trilioane de dolari până în 2030, însă atingerea acestui potențial va necesita o [2]colaborare fără precedent, dat fiind că astăzi doar 8,6% din economia lumii este circulară.

Cu o abordare rapidă a măsurilor COP26, avem șansa să stabilim nu numai noi ținte ambițioase, ci și să reformulăm conversația în situația actuală. Pe măsură ce lumea intră în refacerea economică, ne putem reorganiza strategiile digitale pentru a face cu adevărat diferența și pentru a ne asigura că reconstruim pe principiile sustenabilității așezate în centrul eforturilor noastre. Guvernele din întreaga lume au un rol central în acest sens, întrucât progresul mai inteligent și durabil necesită măsuri de conducere inovatoare. Aceasta necesită o viziune îndrăzneață și o strategie digitală internațională care să ajute la transpunerea viziunii în realitate - una care regândește complet modul în care dezvoltăm și aplicăm tehnologiile.

Sectorul public poate face multe pentru a sprijini această transformare. În primul rând, factorii de decizie politică au obligația față de cetățeni să promoveze ecosisteme durabile pe termen lung, pe baza unor politici și servicii sustenabile, cum ar fi promovarea operațiunilor fără hârtie pentru a reduce cantitatea de deșeuri și consumul de apă. Putem reuși aceasta, de exemplu, prin consolidarea centrelor de date și a infrastructurii IT.

Sectorul privat nu ar trebui trecut cu vederea în această viziune. Rolul său de motor principal al creșterii și al creării de locuri de muncă reprezintă un atu prețios într-un viitor sustenabil. Provocările modelului economic actual sunt uriașe și în creștere. Guvernele pot contribui la stabilirea industriei pe un curs mai bun, promovând sustenabilitatea și inovarea.

Transformarea digitală, axată pe automatizare și big data, va avea un rol de jucat. Aplicațiile avansate bazate pe inteligența artificială (AI) ne vor ajuta să ne apropiem de modele de afaceri circulare, cu gestionarea optimizată a stocurilor și fluxurilor de lucru. De asemenea, vom putea, în sfârșit, să închidem circuitul produselor și materialelor folosind AI pentru a îmbunătăți infrastructura de logistică necesară pentru a dezmembra și a recicla produsele scoase din uz.

Reducerea deșeurilor și a emisiilor generate de fabricarea și utilizarea produselor este doar o parte a ecuației. Această acțiune trebuie extinsă în fiecare activitate și în organizații. Este vorba despre cultivarea unei mentalități noi, de valorificarea inovației și de furnizarea unei platforme pentru tehnologiile emergente care să rezolve unele dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă societatea. Acest lucru necesită o strategie coerentă bazată pe practici de afaceri responsabile care implică părțile interesate la mai multe niveluri. Guvernele sunt acum pregătite și poziționate pentru a sprijini și permite companiilor să vadă adevăratul potențial în inovație - și să transforme teoreticul în realitate.

Pentru a atinge obiectivele globale și a reduce la jumătate emisiile până în 2030, trebuie să maximizăm tehnologiile la diferite niveluri de dezvoltare. Cloud computing-ul, automatizarea industrială de primă generație și rețelele mobile 3G și 4G, printre altele, servesc deja ca bază pentru câștiguri mari de eficiență. Urmează 5G, AI, inovația bazată pe date, dronele, care toate depind de conectivitate și deschid oportunități complet noi. Cu un cadru politic adecvat și o viziune puternică în privința viitorului climei, aceste tehnologii vor fi esențiale pentru migrarea societății către o economie circulară și eficientă, axată pe creșterea valorii serviciilor, reducând în același timp cantitatea de deșeuri și poluarea.

Posibilitățile tehnologiei de a sprijini sustenabilitatea și economia circulară sunt deja la îndemână, iar anul trecut a arătat că, atunci când ne unim pentru o cauză comună, putem depăși provocări sociale presante. Acum, avem încă o dată ocazia de a profita de moment și de a stabili un curs mai bun pentru relansarea economică – bazată pe sustenabilitate și reziliență. Depinde de factorii de decizie politică, de oameni și de companii să colaboreze și să pună la tehnologia la lucru, astfel încât să putem relansa economia în condiții mai bune.

Vezi si: Vânzările globale de PC-uri au înregistrat cea mai mai mare creştere din ultimele două decenii în primul trimestru .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.