Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANSPDCP trage un semnal de ALARMĂ şi acuză campanii de monetizare a Regulamentului General de Protecţia Datelor

ANSPDCP

Recent, în spaţiul public au apărut zvonuri, ulterior chiar campanii care atrăgeau atenţia asupra unor amenzi fabuloase care vor fi instituite după intrarea în vigoare a Noului Regulament General privind Protecția Datelor, începând cu data de 25 mai 2018.

Citeşte şi: Detalii HALUCINANTE în scandalul de la penitenciarul Rahova: Ce spun procurorii despre metodele de TORTURĂ ale gardienilor / referat

"Anumite contravenții vor fi supuse unor amenzi administrative de până la 10 000 000 EUR sau, în cazul întreprinderilor, de până la 2% din cifra de afaceri globală, oricare dintre acestea este mai mare. Altele vor face obiectul unor amenzi administrative de până la 20 000 000 EUR sau, în cazul întreprinderilor, de până la 4% din cifra de afaceri globală, oricare dintre acestea este mai mare.", potrivit unui articol apărut pe site-ul unei firme care oferă consultanţă în domeniu.

Citeşte şi: Teodorovici 'îi bagă în ŞEDINŢĂ' pe reprezentanţii BNR, după anunţul SCUMPIRILOR: 'Vreau să am o discuţie...'

Potrivit unui comunicat de presă remis ŞTIRIPESURSE.RO, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal se delimitează și respinge publicitatea agresivă a unor terțe părți în încercarea de monetizare a prevederilor GDPR.

"Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în calitate de unică autoritate publică centrală autonomă cu competență generală în domeniul protecției datelor personale, reprezintă garantul respectării drepturilor fundamentale la viaţă privată și la protecţia datelor personale.

După cum se cunoaște deja în spațiul public, începând cu data de 25 mai 2018, va fi pus în aplicare Noul Regulament General privind Protecția Datelor - Regulamentul (UE) 2016/679.

(...)

Măsurile corective pe care Autoritatea de Supraveghere le va putea dispune în temeiul Noului Regulament General privind Protecția Datelor Personale se referă la: dispunerea unei avertizări în atenția unui operator, acordarea unei mustrări, obligarea operatorului să informeze persoana vizată cu privire la o încălcare a protecției datelor, impunerea unei limitări temporare sau definitive, inclusiv o interdicție asupra prelucrării, rectificarea sau ștergerea datelor sau restricționarea prelucrării, etc.

În privința stabilirii sancțiunilor cu amendă, aceasta va avea la bază o analiză temeinică, în funcție de circumstanțele fiecărui caz în parte.

Atunci când se va lua decizia dacă să se impună o amendă administrativă, precum și valoarea acesteia în fiecare caz în parte, se va acorda atenția cuvenită criteriilor prevăzute de Regulamentul General privind Protecția Datelor, astfel încât să se asigure principiul proporționalității.

În consecință, așa cum a susținut în mod constant necesitatea edificării unei adevărate culturi a protecției datelor personale în România, Autoritatea de Supraveghere subliniază importanța conștientizării de către operatori a necesității luării din proprie convingere a măsurilor care se impun pentru asigurarea conformității cu prevederile Regulamentului General privind Protecția Datelor și a respectării drepturilor persoanelor fizice, fără ca măsurile corective și în special valorile maxime ale amenzilor stabilite de regulament să reprezinte un factor determinant în acest sens.

În acest context, Autoritatea de Supraveghere își propune creșterea nivelului de conștientizare și de înțelegere a riscurilor, normelor, garanțiilor și drepturilor în materie de prelucrare a datelor și se delimitează față de opiniile lansate tot mai des în spațiul public care induc în mod greșit ideea că sancțiunile cu amenzi la nivel maxim sunt singurele măsuri corective la care se poate recurge.

Totodată, Autoritatea de Supraveghere se delimitează și respinge publicitatea agresivă a unor terțe părți în încercarea de monetizare a prevederilor Regulamentului General privind Protecția Datelor, prin mediatizarea ”perspectivei de a se aplica amenda maximă de 4% din cifra de afaceri” și acreditarea ideii false că aplicarea amenzii maxime ar fi principalul obiectiv al Regulamentului.

Astfel, Autoritatea de Supraveghere va elabora o secțiune de întrebări frecvente în cadrul website-ului propriu, www.dataprotection.ro, privind principalele obiective ale RGPD.", potrivit comunicatului ANSPDCP.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.