Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antreprenoriatul feminin ne așază pe locul 33 în lume din 77 de țări analizate

Indicele Antreprenoriatului Feminin (FEI) a fost creat de către Institutul de Antreprenoriat Global și Dezvoltare (GEDI). Acesta măsoară ecosistemul mediului antreprenorial și aspirațiile individuale din 77 de ţări, pe o scală de 0 la 100.

În ultimul raport al GEDI dedicat antreprenoriatului feminin, pe primul loc în anul 2015 se află Statele Unite, urmate de către Australia, după care în topul țărilor care sprijină antreprenoriatul feminin sunt zece țări din Europa, în următoarea ordine: Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Franța, Islanda, Suedia, Finlanda, Norvegia, Irlanda și Elveția.

Tabel 1: Indicele Antreprenoriatului Feminin (2015): Top 10

LocŢarăScor  (0-100)
1Statele Unite82,9
2Australia74,8
3U.K.70,6
4Danemarca69,7
5Olanda69,3
6Franţa68,8
7Islanda68,0
8Suedia66,7
9Finlanda66,4
10Norvegia66,3

Sursa: The Global Entrepreneurship and Development Institute, 2015, The Female Entrepreneurship Index (FEI). An analysis of the conditions that foster high-potential female entrepreneurshiphttp://thegedi.org/research/womens-entrepreneurship-index/.

România este pe locul 33 din cele 77 de ţări analizate, cu un scor de 49,4 din 100, fiind precedată de Portugalia (scor FEI: 49,8) şi urmată de Israel (scor FEI: 47,6).

Raportată la cele 31 de țări europene din Raport, România ocupă poziția 26. Pe ultimele locuri în Europa mai sunt doar următoarele țări: Muntenegru (scor FEI 43,7; loc 37 în clasamentul celor 77 de țări analizate), Grecia (scor FEI 43,0; loc 40), Macedonia (scor FEI 41,2; loc 42), Turcia (scor FEI 39,3; loc 45), respectiv Bosnia și Herțegovina (scor FEI 31,6; loc 59).

România a obținut cel mai mare scor la capitolul Drepturi egale și Companii cu o creștere anuală de cel puțin 20%. În schimb, România stă foarte prost la Absorbția de noi tehnologii și Cheltuieli cu cercetarea – dezvoltarea (Raport, p. 29).

Comparând Indicele Antreprenoriatului Feminin (Female Entrepreneurship Index – FEI) cu Indicele Antreprenoriatului Global (Global Entrepreneurship Index – GEI), experții Institutului de Antreprenoriat Global și Dezvoltare au constatat că țările est-europene, cum ar fi Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Slovacia și Slovenia au un indice al antreprenoriatului feminin (FEI) mai bun decât valorile Indicatorului GEI. Cu alte cuvinte, în aceste țări se încurajează antreprenoriatului feminin. Un model diferit se profilează în țările din Asia de Est, în Japonia, Coreea, Taiwan și Singapore, care au valori mai ridicate la Indicatorul GEI față de Indicatorul FEI, ceea ce inseamnă că în aceste țări se încurajează mai degrabă antreprenoriatul în general, în schimb nu există condiții adecvate pentru antreprenoriatul  feminin (Raport, p. 12-13).

Constatările-cheie, semnalate de către experții Institutului de Antreprenoriat Global și Dezvoltare în ultimul raport sunt:

➢ La nivelul celor 77 de ţări analizate de GEDI, s-a estimat îmbunătățirea cu 18% a transferului de tehnologie și a gestiunii riscurilor în afaceri. În privința transferului de tehnologie, acest lucru înseamnă că sectorul privat a captat în mai mare măsură investițiile în cercetare și dezvoltare. Alte îmbunătățiri sunt la prezența instituțiilor de cercetare de înaltă calitate, colaborarea activă în domeniul cercetării dintre universități și industrie şi protecția drepturilor de proprietate. De asemenea, la nivel macro, în toate cele 77 de țări, riscul de afaceri s-a îmbunătățit în medie cu 13%, constatându-se o mai bună disponibilitte și fiabilitate a informațiilor financiare ale corporaţiilor, protecția creditorilor prin lege și sprijinul instituțional al tranzacțiilor între companii.

➢ S-a înregistrat o creștere cu 7% a procentului de femei-antreprenoare care intenționează să își dezvolte afacerea cu 50% și să angajeze 10 persoane în următorii 5 ani.

➢ Procentul femeilor-antreprenoare cu un nivel ridicat de educație a crescut cu 9%.

➢ Încurajarea și participarea antreprenoarelor în sectorul tehnologic a scăzut cu 13%. Mai mult, procentul afacerilor conduse de femei active în sectorul tehnologic a scăzut cu 19%. Aceste trenduri negative raportate la creșterea globală a transferului de tehnologie sugerează că utilizarea și transferul de tehnologie au crescut, în timp ce numărul întreprinderilor care produc noi tehnologii a scăzut (Sursa: The Female Entrepreneurship Index…, p. 2-3).


Potrivit experţilor GEDI, sunt necesare următoarele îmbunătăţiri:

➢ În Europa: este necesară recunoașterea oportunităților, adică o mai mare capacitate a femeilor de a recunoaște oportunități de a începe o afacere în zona în care trăiesc.

➢ În America latină: la capitolul orientarea spre export

➢ În Africa sub-sahariană: se poate îmbunătăți accesul femeilor la conturi bancare și programe de formare financiară.

➢ În Asia de Est: se pot îmbunătăți percepțiile femeilor cu privire la propriile abilități (Sursa: The Female Entrepreneurship Index…, p. 3).

Sursa: Text preluat de pe site-ul think-tank-ului INACO - Inițiativa pentru Competitivitate: http://inaco.ro/2017/05/10/romania-pe-locul-33-la-indicele-antreprenoriatului-feminin-din-77-de-tari-analizate-in-ultimul-raport-global-gedi/

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.