Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apocalipsa Bucureștiului: straniile coincidențe din spatele scandalului politic (Exclusiv surse)

CNBC
apocalipsa

Fierberea politică din ultimele zile a arătat fragilitatea sistemului de decizie din București, precum și problemele de profunzime ale Capitalei României. Amestecul de ramificații legislative, judiciare, mediatice și de partid a ars mocnit, lăsând să iasă mult fum, care a derutat opinia publică. Urmărind comentariile și reacțiile apărute la diverse informații, am decis să consultăm una dintre cele mai serioase surse ale noastre, consultant politic ce a activat cu succes în toate campaniile majore din ultimii 20 de ani, pentru a ne ajuta să decodificăm ceea ce par a fi doar niște stranii coincidențe. Acesta a acceptat să ne răspundă, după ce i-am făcut o succintă prezentare a realității acestui veritabil război, și anume:

1. Situația administrativă a Bucureștiului s-a degradat vizibil, cea mai mare problemă, reclamată atât de susținătorii primarului general, precum edilul sectorului 6, cât și de criticii acestuia, precum consilierii generali ai PSD, fiind sufocarea traficului, urmare a închiderii circulației pe Podul Grant, până anul viitor, exact în perioada de aglomerație și de venire a iernii, când ambuteiajele produc nu doar neplăceri, ci și multă poluare.

2. Presiunea uriașă asupra guvernului și mai ales a componentei liberale a acestuia, în lumina efectelor alianței locale dintre PNL, USR și PMP în susținerea deciziilor lui Nicușor Dan. Pe scurt, datele ANAF arată că jumătate din deficitul bugetar, pentru reducerea căruia Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament, corespunde scăderii contribuției Capitalei, urmare a celor trei ani de blocaj urbanistic și edilitar.

3. Dezbaterile din Legislativ privind Codul Urbanismului au atras inițiative fără precedent ale societății civile și ale unor influenceri celebri, cerând reglementări severe privind spațiile verzi, precum și taxarea constructorilor pentru constituirea unui fond din care să fie amenajate parcurile Capitalei, aflate într-o stare deplorabilă.

Haos total în București

Analiza acestor situații, după cum relevă sursa noastră, indică mai multe conflicte, având în principal, două mize majore: salvarea echilibrului macroeconomic al României și alegerile de anul viitor. ”Avem un tablou aparent simplu, în spatele căruia se ascund coincidențe aparente. Le iau pe rând: întâi situația economică și edilitară, iar apoi efectele ei electorale și jocurile de culise” spune consultantul. „Pe de o parte, vorbim despre un nonsens politic, anume situația PNL, aflat în scădere accelerată de formă electorală, care se află la putere, alături de PSD, în guvernarea țării, dar în opoziție cu PSD și aliană cu USR și PMP, în administrarea Capitalei. Această situație nu convine nimănui, în vederea alegerilor din 2024. Asta pentru că presiunea încasărilor bugetare, afectate de blocajul dezvoltării Bucureștiului, va genera nemulțumiri în electoratul de dreapta, format de antreprenori și profesii liberale, confruntați cu o creștere a fiscalității. Pe de alta, revirimentul sperat al imobiliarelor, care oricum e o industrie inerțială, cu investiții pe termen lung, nu se poate realiza decât în contextul unei legislații clare, care momentan lipsește. Acest domeniu al construcțiilor contribuie major la PIB, iar stoparea lui începând din 2020 a însemnat pagube uriașe. Problema reală este că blocajul nu a stopat construcțiile ilegale, ale unor investitori de ocazie, ci a gonit tocmai pe jucătorii corecți. Altfel spus, efectul a fost și este contrar așteptărilor, la momentul când se fac strategiile pentru alegeri” susține acesta.

„În plus, tot haosul de pe străzile sparte ale orașului care arată ca un șantier crește furia bucureștenilor și poate modifica profund intenția de vot, nu doar de la locale. Degradarea condițiilor de viață, dublată de criza economică, de spaima conflictelor internaționale generează frustrare, pe care se urcă acei candidați cu discurs radical. Aici este provocarea pentru parlamentari, întrucât de formula pe care o vor găsi pentru deblocarea situației vor depinde inclusiv voturile pe care mizează pentru viitoarele lor mandate în Legislativ. Avem nevoie, în mod evident, de repararea acelor prevederi care au permis haos și au favorizat corupția administrației în domeniul urbanistic. E normal, din punct de vedere social și moral, ca cei care fac bani din construcții, să întoarcă spre comunitate o taxă pentru parcuri, cum am văzut că susține acel ONG. La fel de normal e ca locatarii blocurilor să decidă ce zone din jurul acestora se pretează a fi amenajate ca spații verzi. În egală măsură e adevărat e că nu poți declara spațiu verde cu acces public în curtea privată a omului, că doar nu facem iar naționalizare, sau să anulezi documentații emise după ce oamenii au investit milioane de euro. E nevoie de echilibru, pentru că această situație a produs deja efecte grave economiei și veniturilor Statului” afirmă sursa noastră.

Referitor la jocurile de culise, analiza acestuia prevede o situație complicată: „Noi, consultanții, încercăm să facem previziuni ale impactului deciziilor politice în intenția de vot. Am văzut că prefectul PSD al Capitalei a anunțat că a cerut instanței anularea retrocedării din parcul IOR, făcute pe vremea fostului Primar, Adriean Videanu. Informația este interesantă, în contextul luptei PSD-PNL pentru voturile bucureștenilor. Asta pentru că Nicușor Dan putea face și el acest demers, însă de voturile PNL depinde majoritatea sa în Consiliul General. Iar dacă judecătorii vor constata că spațiul din parc nu putea fi retrocedat, interesele din spate vor complica raportul de forțe pentru alegerile de anul viitor. În plus, situația actualului primar nu este favorabilă, date fiind relațiile reci sau chiar de conflict pe care le are cu omologii de la sectoare. Atât colegul său USR-ist de la sectorul 2, cât și umanistul Piedone de la 5 sau liberalul Ciucu de la 6 acuză blocarea avizelor sau documentațiilor pe toate proiectele, de la spitale pentru pacienți oncologici, cum e cazul sectorului 2, până la eliminarea arborilor care produc victime la furtuni sau problema traficului din Prelungirea Ghencea. E greu să duci o luptă pe toate fronturile, tocmai cu cei cu care ar trebui să colaborezi, pentru că Bucureștiul e un întreg, totuși. Estimarea mea este că susținerea politică a lui Nicușor Dan se va nărui, cel mai probabil la primăvară, când sondajele vor arăta că voturile de partid ale PNL și USR nu le depășesc pe cele ale PSD. Nu am menționat aici PMP, întrucât este anunțată fuziunea prin absorbție a acestora de către liberali, reîntregind astfel vechea echipă a lui Traian Băsescu în interiorul PNL.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.