Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, reacţie la 'JUSITCE LEAKS': 'E şi mai grav. Nu s-a dat liber la insultă'

B1.ro
augustin zegrean

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, reacţionează la serialul "Justice Leaks", seria de mesaje de pe forumurile magistraţilor' publicate de STIRIPESURSE.RO. Zegrean afirmă că magistrații au dreptul la liberă exprimare, dar cu anumite restricții și anumite limite.

"În primul rând, magistrații au obligația de reținere, de a fi reținuți. Sunt limitele lor, în care nu au voie să vorbească despre profesia lor, în special de dosarele în care lucrează, există obligația aceea de a nu se antepronunța, de a nu discuta de problemele din dosarele pe care le judecă, asta la judecători, la procurori e altfel, nu au voie să spună că e parte din urmărirea penală" a precizat, pentru Main News, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.

Cu referire la insultele pe care unii magistraţi le adresează colegilor pe forumuri, Zegrean afirmă că acest lucru "e și mai grav, pentru că ei trebuie să respecte niște limite". Insulta nu se mai pedepsește penal, dar nu s-a dat liber la insultă. Nu ar trebui să se insulte între ei, nici în public, nici în privat. Magistrații trebuie să fie altfel în manifestări, ei sunt puși să judece", susține fostul președinte al CCR.

Constituția României îi împiedică pe magistrați să facă parte din partide politice, iar Augustin Zegrean consideră că aceștia ar trebui să nu se implice deloc în dezbateri cu caracter politic.

"Câtă vreme li se interzice să facă parte din partide politice, ar fi bine să se țină departe de politică și să nu comenteze politic, pentru că există riscul să-i judece pe unii dintre politicienii de care discută, iar ei își pun deja părerea de dinainte. Nu știu de ce magistrații trebuie să aibă grupuri pe Facebook și pe tot felul de canale, pentru că vrând nevrând se scapă și spun și lucruri care nu ar trebui spuse și pot fi citite și de alții care nu fac parte din grupul respectiv", a spus fostul președinte al CCR.

JUSTICE LEAKS, episodul 1

JUSTICE LEAKS, episodul 2

JUSTICE LEAKS, episodul 3

Procurorul Gheorghe Muscalu, fost membru al CSM, susține că grupul „Forumul magistraților” nu poate fi considerat „privat”, având în vedere că la discuții pot participa zeci sau chiar sute de persoane.

„Acest lucru înseamnă depășirea acelor limite în care orice magistrat, judecător sau procuror e obligat prin lege, sau acea obligație de rezervă. Acum, sunt nemulțumiri, dar nu cred că trebuie să creăm un colectiv, un grup să ne expunem nemulțumirile. Și modalitatea respectivă e înjositoare pentru o astfel de poziție. Mai mult de atât, cred că se depășește ceea ce este permis, implicarea lor în cu totul și cu totul alte acțiuni decât cele pentru care legea permite(…)Acolo e mai mult decât implicare în activitatea profesională, acolo e implicare în niște jocuri, încercând să creăm conspirații, legături, să ne ducem către un rezultat pe care îl vrem noi. Magistratul nu face așa ceva, magistratul aplică legea și atât”, a precizat, pentru Main News, procurorul Gheorghe Muscalu, potrivit sursei citate.

La rândul său, judecătorul Aurelian Murgoci, fost președinte al Judecătoriei Sectorului 5 București, în prezent formator al Școlii Naționale de Grefieri, a arătat că "mesajele de pe rețeaua de socializare care au devenit publice nu sunt reprezentative pentru magistratura în ansamblul său. În mod evident, atrag atenția acele mesaje postate de anumiți magistrați si care conțin afirmații de natură să depășească limitele libertății de exprimare instituite prin lege in sarcina magistraților. Dar acest lucru nu ar trebui să ne abată atenția de la echilibrul și rezerva regăsite în postările celorlalți magistrați, care sunt cei mai mulți si care nu au făcut decât să exprime puncte de vedere juridice, specifice profesioniștilor dreptului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.