Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Baronii lui Dragnea n-au în spate nici 20% din electorat! Cheia înlăturării tiraniei neofeudale: primarii, aleși în două tururi

România nu este o democrație. Și asta nu doar pentru că azi se află sub conducerea unei grupări infracționale care și-a anexat instituțiile statului. Distrugerea fundamentelor democratice a început însă din 2015, când USL a continuat să funcționeze, subteran, și a impus o legislație electorală strâmbă.

 

În mai 2016, am scris un comentariu “Alegeri incorecte în țara capturată de USL”: “Alegerile locale din 5 iunie nu sunt „corecte”, aşa cum cere negru pe alb Constituţia României. Candidaţii nu beneficiază de şanse egale. PSD şi PNL au elaborat o legislaţie abuzivă care le-a favorizat și i-a scos din competiţie pe oamenii decenţi care nu au în spate un partid corupt, cu mulţi bani”.

 

Și, să nu uităm, toată legislația electorală a fost promulgată fără obiecții de către președintele Iohannis, deși putea să o atace la CCR (motive existau…) sau putea să o retrimită în Parlament.

Ceea ce, recunosc, nu am anticipat la acel moment, era dezastrul generat de prevederea privind alegerea primarilor într-un singur tur. Avem o țară plină de primari penali, având în spate voturi de la mult sub jumătate din comunitate. La Baia Mare, de exemplu, primarul Cătălin Cherecheș a fost reales – deși se afla în pușcărie – cu votul a circa 44.000 de alegători, din totalul de 123.000 – adică aproximativ 35% din electorat. Însă cel mai bine se vede la București cât de nereprezentativi sunt primarii PSD din București:

 

  • Primarul Sectorului 1 a fost ales cu 23.000 de voturi, dintr-un total de 207.000.
  • Primarul Sectorului 5 a fost ales cu 26.700 de voturi din circa 248.000.
  • Primarul sectorului 6 a fost ales cu 39.000 de voturi din 330.000.
  • Gabriela Firea a primit 246.500 de voturi din 1,78 milioane. În 2012, Sorin Oprescu a colectat 430.000 de voturi.

 

Vă las să calculați și dvs: administrația PSD a Capitalei nu dispune de sprijinul a nici 15% din alegătorii orașului. La Craiova, primarul actual a fost ales cu mai puțin de 9% din voturi.

Legea alegerilor locale este fundamentul regimului neofeudal instituit de baronii lui Dragnea, iar prevederea privind alegerea primarilor într-un singur tur, cheia de boltă.

 

Schimbarea acestei legi este la fel de importantă ca și susținerea luptei anticorupție. Poate că s-ar fi putut și altfel, dacă opoziția nu era atât de divizată și de incapabilă să treacă peste interese minore. Dacă se putea alia în susținerea unor candidați onești și competenți! Un test ar fi fost sprijinirea demersului de demitere a doamnei Firea: nu l-au trecut. Să fim, deci, realiști: pare extrem de puțin probabil ca, în București și în alte localități, să se formeze largi coaliții anti-PSD. Dacă nu se modifică legea alegerilor locale și nu se revine la două tururi de scrutin, riscul ca Firea să rămână primar după 2020 este enorm. Iar dacă baronii lui Dragnea își păstrează pozițiile, alegerile parlamentare sunt și ele în mâna PSD.

 

Pare un scenariu sumbru, ceea ce nu-mi stă în fire, eu fiind un optimist. Pentru că eu sunt convins, că, dacă opoziția oficială rămâne la fel de ineptă, salvarea este în stradă. Poporul român va găsi, la momentul potrivit, cea mai bună soluție pentru a scăpa țara de dictatura hoților lui Dragnea.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.