Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătaie pe candidaturi la PNL. Directivele conducerii, sfidate de parlamentari şi filiale

ALEGERI PARLAMENTARE - DAN VOICULESCU - BUCURESTI

August de foc la propriu și la figurat pentru liberali. Întocmirea listelor cu  propunerile de candidaţi de către filailele judeţene deja a depăşit termenul stabilit. Criteriile de integritate şi cele de perfomanţă trâmbiţate de conducerea de partid sunt de multe ori ignorateatât de liderii de filiale, de actualii parlamentari, dar chiar şi de  liderii de la centru care şi-au propulsat deja o parte  din  colaboratorii apropiaţi pe locuri eligibile.

Conducerea PNL a anunţat, în repetate rânduri, că partidul va avea cel puțin o treime de parlamentari noi în viitorul legislativ. "Experienţa după alegerile locale ne arată că va trebui să facem ca şi la învăţământ, o chestie duală, să împletim experienţa unora dintre membrii noştri cu tinereţea şi noutatea care trebuie să apară în viaţa politică românească. Eu vă spun că vom avea cel puţin o treime parlamentari noi care nu au mai fost în Parlamentul României. Vom păstra o parte dintre parlamentarii care au dat randament şi care au performat, care nu au probleme de integritate astfel încât experienţa lor şi dorinţa de afirmare a celor tineri să ne aducă cele mai bune rezultate", susţinea recent prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu.

În teritoriu, însă, lucrurile funcţionează astfel decât mesajele publice lansate de la centru. Dreptul la preemţiune, atât de drag actualei garnituri de  deputaţi şi senatori PNL, primează în faţa rezoluţiei adoptate de Biroul Politic Naţional în luna martie a acestui an, prin care se stabilea că pe listele sale parlamentare vor intra numai persoane cu competență profesională şi care îndeplinesc toate criteriile şi normele de natură profesională, politică şi de integritate stabilite de partid. Rezoluţia PNL prevedea că înscrierea pe listele parlamentare se va realiza ţinând cont de evaluarea întregii activităţi parlamentare desfăşurată în actuala legislatură, de respectarea tuturor cerinţelor referitoare la profesionalism, integritate, experienţă, competenţă şi performanţă politică, dezvoltarea şi susţinerea dialogului cu cetăţenii şi societatea civilă, implicarea în cadrul alegerilor locale din 2016.

La nivelul unor filiale, textul acestei rezoluţii pare a fi rămas fără ecou. Din cei 14  candidaţi cu care PNL Constanţa îşi propune să cucerească Parlamentul,  fac parte toţi parlamentarii şi  nu oricum, ci pe locurile  eligibile. Gheorghe Dragomir, Puiu Haşotti, Mihai Lupu, Victor Manea, Mihai Tararache au anunţat deja că îşi mai doresc un mandat.

La Cluj,  bătălia se duce  între actualii parlamentari şi noi aleşii locali cu ambiţii politice mai mari după succesul obţinut la locale. Deputatul Adrian Oros este primul pe lista vechilor liberali pentru Camera Deputaţilor, urmat de Marius Mânzat, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Dan Tarcea- viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Dorin Lojigan, primarul municipiului Câmpia Turzii şi Mircea Abrudean. De asemenea, pe lista pentru Senat primele locuri sunt ocupate de Marius Nicoară şi Gabriela Gârboan.

La Gorj, dreptul de preemţiune este aplicat  cu generozitate, cu acordul noului şef al filialei, Dan Vâlceanu, care deschide lista pentru Cameră a acestei organizaţii. El este urmat de Severus Militaru, consilier judeţean şi fost deputat, Marcel Romanescu, consilier local şi fost deputat, Constantin Bobaru, primarul din Sadu şi Dumitru Vulpe, primarul din Câlnic. La Senat, pe primul loc este Tudor Barbu, actual senator, urmat de Dumitru Leuştean, primarul din Novaci, şi Rodica Ghimiş, consilier local.

Parlamentarul în funcție este prima opțiune de candidat pentru camera din care face parte  şi la nivelul PNL Botoşani.  În momentul de faţă, PNL are doi senatori, Viorel Grigoraş şi Corneliu Popescu, "transferat" de la PPDD, şi patru deputaţi, respectiv Roxana Anuşcă Ţurcanu, Cristian Roman, Costel Şoptică şi Verginel Gireadă. toşi se  vor pe locuri eligibile, dar totul stă în peniţa şi binecuvântarea lui Cătălin Flutur, preşedintele unic al PNL Botoşani şi cel care a căpătat o greutate covârşitoare după ce a reuşit să recâştige funcţia de primar al municipiului Botoşani, pierdută în urma alegerilor din 2012 când i-a avut pe vechii liberali ca şi adversari.

La nivelul PNL Bistriţa-Năsăud lista pentru candidaturi este deschisă până la data de 5 septembrie. Principalele  locuri eleigibile  sunt  asigurate pentru preşedintele filialei, Robert Sighiartău şi Ioan Turc.

Teoretic, filialele liberale au mână liberă în desemnarea  candidaţilor  pe care îi vor proprune  spre validarea  conducerii centrale. În realitate, paraşutările de la centru continuă, cu asentimentul celor  doi co-preşedinţi PNL.  Este şi cazul celor doi colaboratori ai lui Vasile Blaga numiţi pe locuri  eligibile de către PNL Diaspora, Viorel Badea şi Marian Zlotea. Cei doi au toate şansele  să ia locul deputaţilor Mircea Lubanovici şi Aurelian Mihai, trecuţi deja pe linie moartă.

În Vaslui, se luptă, pentru  un loc eligibil de candidat  la deputăţie, Corneliu Bichinet, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, şi Dan Cain, consilier judeţean, cel care a mai candidat la Camera Deputatilor, în 2008. Pretenţii la eligibilitate emit deputatul actual Florin Ciurariu, şi senatorii Nelu Tătaru şi Dan Marian, dar ultimul se  bucură de susţinerea primarilor liberali, majoritatea provenind  din  fostul PDL, şi are toate şansele să  facă şi desfacă, după voia sa, lista organizaţiei pentru alegerile parlamentare.

Dintre liberalii hunedoreni, opt şi-au anunţat intenţia de a candida pentru un loc în Camera Deputaţilor şi şapte pentru Senat. Printre aceştia se numără actuali parlamentari, foşti sau actuali primari, consilieri judeţeni sau membri fără funcţii administrative. Pe lista pentru Camera Deputaţilor s-au înscris: deputaţii Carmen Hărau şi Bogdan Ţîmpău, Petru Mărginean, Heiuș Lucian, primarul comunei Crişcior, Ovidiu Furdui, consilierii judeţeni Lenuța Armean şi Burlec Ionel, precum şi Oltean Mirel Daniel, membru al organizaţiei municipale Deva. Pentru Sena­tul României au optat: scriitorul Valeriu Butulescu, Petru Mărginean, senatorul Dorin Păran, medicul Petrui Ioan Dorin, consilierii judeţeni Lenuța Armean şi Dorin Gligor, dar şi deputatul Carmen Hărău.

La PNL Argeş lucrurile sunt, de asemenea, încurcate. Senatorul Ion Popa este cotat ca favorit pentru un nou mandat, fiind şi lider de grup parlamentar, mai ales că a rămas singurul parlamentar al PNL din acest judeţ : Cătălin Teodorescu are probleme cu DNA, Theodor Nicolescu şi Ionuţ Elie Zisu au demisionat. În schimb, după ultimele alegeri locale, există mai mulţi primari aleşi proveniţi din fostul PDL, decât din vechiul PNL.  Primarii vor un loc fruntaș pe listele pentru parlamentare și își vor face simțită puterea politică pe care o dețin pentru că ei sunt și cei care trebuie să tragă, alături de candidați, pentru un rezultat bun la alegerile generale. Din această cauză, se întrevede o puternică luptă internă, deja ecourile sale putând fi regăsite până şi pe Facebook.

Liberalii s-au angajat public să îşi promoveze tinerii şi femeile şi trebuie să asigure locuri atât pentru organizaţia de tineret, cât şi cota de gen. Din ce se poate vedea, dacă aceste promisiuni  vor  f i respectate, ele se vor face cu jumătaţi pe măsură. Cu câteva excepţii, aceste categorii  vor primi locuri în a doua  jumătate a listei, care numai eligibile nu sunt în perspectiva  scorului pe care PNL mizează să-l obţină la viitoarele alegeri parlamentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.