Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătălia pentru Bahmut: Ucraina anunță un avans de un kilometru

Twitter
bombe cu fosfor bahmut

Forţele ucrainene au avansat în ultimele 24 de ore între 200 şi 1.100 de metri pe mai multe porţiuni ale frontului din Bahmut (Doneţk), a anunţat miercuri ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, insistând că Kievul a trecut la acţiuni ofensive în zona acestui oraş din estul Ucrainei, potrivit EFE.

" În ultima zi am avansat între 200 şi 1.100 de metri în mai multe secţiuni din zona Bahmut", a scris Maliar pe contul său de Telegram.

Viceministrul ucrainean a adăugat, în concordanţă cu ceea ce au anunţat în ultimele ore alţi purtători de cuvânt ai armatei ucrainene, că forţele ruse au trecut în defensivă şi încearcă să îşi menţină poziţiile în zona Bahmut.

"În zona Bahmut, trupele noastre au trecut de la apărare la atac", a scris Maliar în mesajul său, în care afirmă că mercenarii ruşi din grupul privat Wagner sunt încă prezenţi în ariergardă la Bahmut, însă armata regulată rusă este cea care luptă în prezent în această parte a frontului.

Ucraina a reuşit să oprească înaintarea ruşilor la Bahmut datorită "fortificaţiilor pregătite în prealabil" de către trupele Kievului, a indicat ea.

În acelaşi timp, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei, a specificat miercuri că Ucraina nu a lansat încă planificata contraofensivă pentru recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia, iar începerea acesteia va fi evidentă pentru toată lumea atunci când se va întâmpla, potrivit Reuters.

Astfel, Danilov a dezminţit declaraţiilor oficialilor ruşi care au afirmat în ultimele zile că mult-anunţata contraofensivă ucraineană a început.

"Toate acestea nu sunt adevărate. Armata noastră va decide când va începe", a declarat Danilov într-un interviu pentru Reuters. "Când vom începe contraofensiva, toată lumea va şti despre ea, o va vedea", a afirmat el, apreciind că oficialii ruşi au confundat avansurile ucrainene locale din anumite zone de pe front cu începutul unei operaţiuni mai ample.

Forţele ruse, care şi-au început invazia în Ucraina la 24 februarie 2022, luptă cu trupele ucrainene pe o mare parte din linia frontului.

Kievul speră că mult-aşteptata contraofensivă va marca un moment crucial în război şi doreşte să recupereze porţiuni semnificative din teritoriul ocupat de Rusia.

În interviul pentru Reuters, Danilov a declarat că nu există nicio îndoială că Rusia a provocat marţi distrugerea barajului de la Nova Kahovka pe fluviul Nipru, în regiunea Herson (sud), având în vedere că zona se afla sub controlul Rusiei încă de la începutul invaziei.

Kievul sugerase marţi că Moscova - care minase de acum un an barajul - l-a aruncat în aer pentru a încerca să împiedice trupele ucrainene să traverseze Niprul pentru a ataca forţele ruse de pe malul stâng al fluviului. Rusia dă vina pe Ucraina pentru ruperea barajului.

"Ei credeau că vom avansa în această direcţie. Acţiunile lor nu vor avea consecinţele pe care şi le doreau", a afirmat oficialul ucrainean.

Ucraina se confruntă acum cu presiuni pentru a accepta negocieri de pace, a spus Danilov, subliniind că poziţia Kievului rămâne neschimbată: niciun fel de discuţii până când forţele ruse nu părăsesc teritoriul ucrainean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.