Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanţ 100 de zile de guvernare: Obiectiv în absorbţia fondurilor europene, atragerea a 5,2 miliarde de euro

Guvernul Romaniei
100 zile bilant guvern

Obiectivul Executivul în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene rămâne atragerea a 5,2 miliarde de euro, până la sfârşitul anului, din care 3,3 miliarde euro aferente Politicii Agricole şi 1,9 miliarde aferente Politicii de Coeziune, se arată într-un document obţinut de Agerpres.

Potrivit acestuia, Executivul a continuat procesul de semnare a contractelor de finanţare, astfel încât a ajuns "la documente semnate ce însumează 5,8 miliarde de euro". "Am lansat noi linii de finanţare, atât pentru beneficiarii publici, cât şi pentru cei privaţi. Am ajuns la 19 miliarde euro valoarea apelurilor lansate (68% din alocarea 2014-2020)", se arată în textul citat.

În ceea ce priveşte fondurile UE atrase în agricultură, se menţionează că până la 1 octombrie 2017 s-au încasat 2,5 miliarde euro, urmând ca la finalul anului suma să ajungă la 3,2 miliarde euro. Din acelaşi document reiese că în perioada 1 iulie - 10 octombrie s-au plătit subvenţii în agricultură de 100 milioane euro, suma plătită până în prezent pentru Campania 2016 ajungând la 2,717 miliarde euro. Drept urmare a plăţii la timp a subvenţiilor, în anul în curs s-au înregistrat recolte record în istoria României: grâu, secară, triticale - peste 10,1 milioane de tone; rapiţă - 1,7 milioane de tone; mazăre - 300 de mii de tone, se mai arată în document.

În ceea ce priveşte Campania agricolă 2017-2018, se menţionează că pe 16 octombrie s-au început plăţile în avans, aproximativ 885.000 de fermieri urmând să beneficieze de un avans de 70% din subvenţie. Potrivit documentului, pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii prin Planul Naţional de Irigaţii sunt prevăzute investiţii de peste un miliard de euro, până în anul 2020, şi reabilitarea a 86 de amenajări de irigaţii viabile pentru irigarea unei suprafeţe de 2 milioane de hectare. În text se menţionează că suprafaţa contractată pentru irigaţii în iulie - septembrie 2017 a fost de 670 mii ha (faţă de 320 mii ha în 2016), iar suprafaţa pe care s-au aprobat udări a fost de 478 mii ha (faţă de 180 mii ha în 2016). Prima etapă a programului de dezvoltare a sistemului naţional antigrindină şi de stimulare a precipitaţiilor a debutat la 15 aprilie, cu 34 puncte de lansare care acoperă 500.000 ha.

De asemenea, în perioada 1 iulie - 12 octombrie au fost acordate credite în valoare de aproape 21 de milioane de lei pentru 321 de fermieri în cadrul programului pentru stimularea producţiei vegetale, zootehnice, industrie alimentară şi acvacultură. "Producătorii agricoli sunt susţinuţi, în continuare, prin programul guvernamental de sprijinire a produselor deficitare: tomate în spaţii protejate. În lunile iulie - septembrie 2017, un număr 4.397 fermieri au beneficiat de 59,3 milioane lei. S-a obţinut o producţie de 25.000 tone roşii, fără pesticide, livrate pe piaţă, diminuându-se importul cu acesta cantitate", se detaliază în document.

În bilanţ sunt menţionate şi măsuri luate în domeniul apelor şi pădurilor, printre care dezvoltarea sistemului informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL, Radarul Pădurilor etc.) în colaborare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, dar şi altele, referitoare la proiectul de reconstrucţie a plajelor şi Programul de Control Integrat al Poluării cu Nitraţi, intrate în cea de-a doua etapă de implementare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.