Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BILANȚ ÎNGRIJORĂTOR: DOAR 261 din cele 763 de spitale din România sunt COMPLET acreditate: pandemia a BLOCAT procesul

Spitalul Sfântul Sava
Spitalul Sfantul Sava

Medicul Vlad-Teodor Berbecar, preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), instituţie publică aflată în suborninea Guvernului a explicat pentru News.ro care este situaţia la zi în ceea ce priveşte numărul de unităţi sanitare acreditate ANMCS sau aflate în curs de acreditare. În acest sens, dr. Berbecar a spus că, în cadrul celui de-al doilea ciclu de acreditare, care a început în 2017, au fost evaluate până la finele lunii iulie 2021 261 de spitale, atât publice, cât şi private, din 763 de unităţi sanitare cu paturi, publice şi private, înscrise în baza de date a ANMCS. Expertul spune că perioada pandemiei a fost una dificilă şi din punctul de vedere al procesului de evaluare al unităţilor sanitare, acesta fiind suspendat pentru o perioadă în 2020, dar şi din luna mai a acestui an, cel de-al doilea ciclu de evaluare fiind prelungit cu un an. Dr. Berbecar a precizat că au fost excluse de la evaluare în pandemie spitalele Covid şi suport Covid. De asemenea, unităţile sanitare care nu reuşesc să se acrediteze nu mai pot avea contract cu CNAS, scrie News.ro.

Citește și: Valul PATRU ia AMPLOARE: România SARE de 5.300 de cazuri NOI de coronavirus/ Repartiția pe județe

Pentru a se acredita, unităţile sanitare cu paturi trebuie să îndeplinească mai multe obiective, într-un întreg proces de evaluare realizat de evaluatori, persoane special pregătite pentru acest lucru. În mare, pentru pacient, avantajele faptului de a fi îngrijit într-o unitate cu paturi acreditată ANMCS sunt creşterea siguranţei şi satisfacţiei lor, scăderea riscului infecţios pentru aceştia, dar şi pentru aparţinători şi pentru angajaţii spitalului, precum şi scăderea riscului infecţios al mediului de îngrijire.

Standardele de acreditare ale unităţilor sanitare cu paturi, dar şi diferenţele faţă de cilcul I de acreditare sunt cuprinse într-un manual realizat de experţii ANMCS care poate fi consultat aici: https://anmcs.gov.ro/web/wp-content/uploads/2021/02/Manualul-standardelor-de-acreditare-2020.pdf

În cadrul celui de-al doilea ciclu de acreditare au fost evaluate până la finalul lunii iulie 2021, 261 de spitale, atât publice, cât si private. Cel de-al doilea ciclu de acreditare a demarat în anul 2017.

În total, în cel de-al doilea ciclu de acreditare a unităţilor sanitare cu paturi sunt înscrise 676 de spitale publice şi private şi 87 de unităţi de dializă.

Evaluarea spitalelor, dificil de realizat în pandemie. Vizitele de evaluare în spitalele Covid şi suport Covid care nu tratau şi altă patologie, suspendate

”Fiind o situaţie excepţională, care a dus la modificări temporare de structură a spitalelor, aprobate prin autorizaţii sanitare de funcţionare de către Direcţiile de Sănătate Publică, activitatea de evaluare a unităţilor sanitare cu paturi a fost suspendată pentru o perioadă de timp în decursul anului 2020. De altfel, au fost excluse de la vizitele de evaluare spitalele COVID şi suport COVID care nu tratau altă patologie. Modificările de structură şi tratarea exclusiv a pacienţilor cu COVID-19 nu ar fi permis o evaluare completă a serviciilor de sănătate oferite în mod normal de o unitate sanitară. În acest an, prin Ordonanţa Guvernului 28/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, vizitele de evaluare au fost suspendate începând cu luna mai, iar cel de-al doilea ciclu de evaluare a fost prelungit cu un an, la fel ca valabilitatea certificatelor de acreditare a unităţilor evaluate în ciclul întâi. În această perioadă, ANMCS a efectuat vizite de monitorizare tematică, obiectivul fiind acela de a oferi suport unităţilor sanitare”, a explicat pentru News.ro dr. Vlad-Teodor Berbecar, preşedintele ANMCS.

Vizitele de evaluare, reluate la 90 de zile de la încetarea stării de alertă

„Vizitele de evaluare vor fi reluate la 90 de zile de la încetarea stării de alertă, declarată în condiţiile legii. Procesul va continua până la evaluarea şi încadrarea într-o categorie de acreditare (categoria a VI-a este pentru unităţile neacreditate) a tuturor celor 763 unităţi sanitare cu paturi, publice şi private, înscrise în baza de date a ANMCS.

Acreditarea aduce avantaje şi beneficii pentru pacienţi, cum ar fi creşterea siguranţei şi a satisfacţiei, scăderea riscului infecţios şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate. Atunci când o unitate sanitară cu paturi se acreditează, acest lucru înseamnă asumarea setului de standarde ANMCS. Pentru o unitate, acreditarea înseamnă creşterea credibilităţii unităţii sanitare şi a încrederii în serviciile medicale oferite, creşterea calităţii şi siguranţei activităţii medicale, creşterea încrederii personalului din respectivele unităţi sanitare. De asemenea, acreditarea contribuie la motivarea personalului şi la formarea culturii organizaţionale, precum şi la creşterea predictibilităţii activităţilor din spital. Un alt plus constă în identificarea şi analizarea evenimentelor adverse asociate asistenţei medicale şi învăţarea din aceste erori”, a declarat dr. Berbecar.

O unitate sanitară care nu reuşeşte să se acrediteze nu mai poate avea contract cu CNAS

Situaţia spitalelor acreditate în ciclul al II-lea de acreditare poate fi consultată aici: https://anmcs.gov.ro/web/wp-content/uploads/2021/09/usp-acreditate-26august2021.pdf

Orice unitate sanitară cu paturi care nu reuşeşte să se acrediteze se poate reînscrie în procesul de acreditare urmând paşii legali şi beneficiind în continuare de întreg suportul oferit de echipa ANMCS. O unitate sanitară cu paturi neacreditată, însă, nu mai poate avea contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Dacă va fi posibil, în contextul epidemiologic pe care îl cunoaştem cu toţii, vom finaliza procesul de acreditare a unităţilor sanitare al căror termen de evaluare a fost prelungit. Numărul total al acestora va putea fi comunicat la finalul celui de-al doilea ciclu de acreditare, mai ales că ar putea exista decalaje determinate exclusiv de factori externi şi nu de capacitatea de mobilizare a unităţilor sanitare sau a ANMCS, aşa cum a fost cazul pe tot parcursul anilor 2020 şi 2021.

5 ani – valabilitatea certificatului de acreditare

Perioada de valabilitate a certificatului de acreditare este de 5 ani, în conformitate cu prevederile Legii nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare”, a precizat preşedintele ANMCS.

Ce este ANMCS şi cine sunt evaluatorii care merg în spitale?

„ANMCS are un corp de evaluatori externi, independenţi, care fac vizitele de evaluare în spitale. Evaluatorul de servicii de sănătate este persoana fizică, specializată în domeniul managementului calităţii serviciilor de sănătate, care a obţinut, în condiţiile legii, certificatul de absolvire a programului de formare şi perfecţionare pentru evaluatori de servicii de sănătate sau evaluatori de spitale. Evaluatorii urmăresc să identifice dacă modul în care conceptul de management al calităţii este înţeles şi acceptat de şefii structurilor şi de angajaţi, dacă preocuparea pentru calitate este efectivă, reală, sau este una formală exprimată prin completarea unor documente, fără ca în realitate să fie respectate, dacă procedurile şi protocoalele sunt elaborate, în vederea rezolvării unor probleme identificate sau au fost elaborate formal, pentru a simula conformitatea cu cerinţele din standarde, dacă există un sistem de autoevaluare a activităţii pentru a o îmbunătăţi continuu, precum şi care sunt neconformităţile şi să stabilească împreună cu conducerea unităţii sanitare un plan de conformare. Ulterior în urma vizitei de evaluare, raportul emis de evaluatori este preluat de către structurile de specialitate ale ANMCS, care îl analizează şi emit recomandarea de încadrare a unităţii într-o categorie de acreditare. Raportul de acreditare cu recomandarea de încadrare într-o anumită categorie este aprobat de către Colegiul Director. Aceste este organul colectiv de conducere al ANMCS, fiind format din 25 de reprezentanţi ai autorităţilor, instituţiilor şi organizaţiilor implicate în sistemul de sănătate.

Potrivit Legii nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, ANMCS este instituţie publică cu personalitate juridică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul managementului calităţii în sănătate, funcţionează în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului. ANMCS este autoritatea de standardizare şi evaluare imparţială a serviciilor de sănătate, de acreditare şi monitorizare a unităţilor sanitare, independentă faţă de părţile interesate”, a explicat dr. Vlad-Teodor Berbecar, preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.