Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica, știrile false și propaganda: în ce țară am vrea să trăim?

EVZ
Razvan Ciobanu

A circulat zilele acestea prin mass-media „știrea” că Biserica ar refuza să-i facă slujbă de înmormântare creatorului de modă Răzvan Ciobanu din cauză că bărbatul ar fi fost „gay”.

Este, pur și simplu, un fake news. Biserica nu a zis nicăieri că ar refuza să-i facă slujbă lui Răzvan Ciobanu – și nu există nici o poziție oficială în acest sens. Un site obscur a pretins că un preot anonim ar fi afirmat că e neclar dacă i se va putea face slujbă de înmormântare lui Răzvan Ciobanu, în condițiile în care se specula că e posibil să fi fost vorba despre sinucidere. Identitatea preotului care ar fi făcut afirmația nu a fost nicăieri precizată. Oricum ar sta lucrurile, speculația era legată de suspiciunea de sinucidere – și este adevărat că, potrivit canoanelor și tradiției Bisericii, nu se oficiază slujbă de înmormântare pentru sinucigași, dacă se dovedește că aceștia nu și-au luat viața sub influența unei boli sau suferințe psihice. De asemenea, este neclar dacă rudele vor cere Bisericii să i se facă slujbă, de vreme ce Răzvan Ciobanu declara că el nu mai face parte din Biserica Ortodoxă. Așadar, dacă cei apropiați nu vor cere un preot la înmormântare, nici Biserica nu îi va putea face slujbă.

Fără să discearnă asupra acurateței informației, multă lume s-a aruncat după fentă și a condamnat, indignată, Biserica și țara în care trăim.

Apropo de „în ce țară ne-am dori să trăim”. Adaug și eu câteva rânduri, în condițiile în care acest fake news grosolan, lansat de un site obscur, a fost preluat de nume dintre cele mai sonore.

Îmi doresc o țară în care cea mai mare parte a presei „mainstream” și „deontologice” să nu mai preia orice fake news, oricât de implauzibil, doar pentru că e un prilej pentru a lovi în Biserică sau în creștinii asumați.

Îmi doresc o țară în care un politolog de talia lui Vladimir Tismăneanu să nu mai preia un ditai fake news-ul colportat inițial de site-uri precum huff.ro și fanatik.ro.

Îmi doresc o țară în care un medic cu pretențiile lui Vasi Rădulescu să nu mai preia un ditai fake newsul care s-ar baza pe declarațiile unui „preot” anonim al cărui nume este imposibil de identificat.

Îmi doresc o țară în care oameni care se pretind „educați” să aibă minima decență să verifice știrile despre care scriu, mai ales când vorbesc cu gura plină despre „educație” – și dacă nu verifică știrile, măcar să verifice sursele pe care le citează.

Îmi doresc o țară în care cei care se pretind „instanțe morale” să fie într-adevăr morali, și să se comporte cu cavalerism și moralitate; nu mai tot timpul ca în proverbul „hoțul strigă hoții”.

Aș mai adăuga și că îmi doresc o țară care să nu facă dintr-o categorie de victime („proletarii”, în anii 50; minoritățile sexuale, în prezent) noii martiri și sfinți; pe spinarea cărora să ascute, zi de zi, lupta de clasă. Și îmi doresc în țară care să nu facă din preoții ei și din creștinii asumați noii „vinovați de serviciu”, demonizați zilnic și găsiți țapi ispășitori pentru tot ce „nu merge” – de la starea economiei la un tragic accident rutier.

Și că îmi doresc o țară care să nu facă din corectitudinea politică noua religie; în care activiștii de profesie sau amatori să nu instrumenteze moartea unui om pentru a-și promova agenda lor ideologică; și în care presa să nu se folosească, cinic, de moartea unui om pentru a face trafic și rating.

Și îmi doresc o țară în care să nu găsesc războaiele psihologice din altă parte aici. Impuse „la norma ideologică”, forțate să „se potrivească”, pentru că, deh, tot ce-i la modă „pe afară” trebuie vârât pe gât, cu polonicul sau cu ciocanul, și la noi.

___

Comentariu de Gabriel Popa, invitat

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.