Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR a găsit vinovatul pentru prăbușirea leului: 'O lipsă de credibilitate'

Agerpres
BNR

Piața valutară traversează o perioadă de reașezare a echilibrului între dobânzdă și curs, pe fondul unui deficit de credibilitate, care îngrijorează mai mult ca orice, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, la Digi 24.

Cursul de schimb leu/euro a atins miercuri 4,7569 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,91% față de marți. Leul s-a aflat în cea de-a șaptea zi consecutivă de scădere la minime istorice.

Citește și: Mihaela Rădulescu a făcut-o praf pe Andreea Marin! Umilință maximă

Suciu spune că nu a fost vorba de un atac speculativ, așa cum spun unele voci din mediul politic și din piață, dar a admis că au existat anumite presiuni pe curs. „Atac speculativ este mult spus, dar a fost o situație tensionată, mai ales la încheierea zilei de tranzacționare de marți am avut o anumită presiune pe curs, care l-a dus la 4,77 - 4,78. În timpul zilei, când piața internă a fost mai activă s-a mai echilibrat acest curs spre 4,75”, a explicat Suciu.

Purtătorul de cuvânt al BNR vorbește de o situație de fond, o situație de conjunctură și de un moment al zilei cae machează piața. „A rezultat o lipsă de credibilitate pentru investitorii care au dețineri în lei și încep să renunțe la deținerile în lei, de aici vine presiunea care s-a creat. Leul este până la urmă o monedă convertibilă, se tranzacționează pe o piață largă, nu numai în România, de aceea credibilitatea situației locale este extrem de importantă în setarea așteptărilor”, a spus Suciu.

Citește și: ANAF ascultă de Liviu Dragnea! Lovitură pentru acești români

El a pecizat că există o problemă legată de starea așteptărilor investitorilor, în condițiile în care se vorbește de dobânda din ce în ce mai des de dobânda de 2% din OUG 114. „Se vorbește de o dobândă de 2% care este alta decât dobânda pieței, alta decât dobânda BNR, și orice investitor își face calcule și vede că socoteala inițială nu mai seamănă cu cea de acum și începe să privescă cu oarecare preocupare ce se întâmplă aici. În contextul dat avem acest echilibru care trebuie resetat și regăsit și pe piața valutară și pe piața interbancară a dobânzilor. Sunt piețe vitale și trebuie să își seteze un nou echlibru între dobânzi, curs și la nivelul fiecărei piețe în parte. Nu la nivelul cu care eram obișnuiți, dar nici la nivelul pe care și l-ar dori unii, prin ordonanță sau lege. Dobânda nu se setează prin lege, se setează de piață. Ea depinde de inflație, de condițiile economice din piața respectivă”, a spus Suciu.

Citește și: Dezastru pentru România! Ce se va întâmpla în următoarea perioadă

Dan Suciu a adăugat că spațiul de manevră al BNR este afectat, în contextul în care există o presiune permanentă asupra instituției pe subiecte care nu au legătură cu realitatea, oferind atacul senatorul Daniel Zamfir pe subiectul investigației din 2008, închisă de Consiliul Concurenței, dar care acum este transformată într-un exemplu al piețelor nefuncționale. „Un investitor care nu analizează profund situația și se uită doar la titluri își pune încă odată semne de întrebare. Lansând atât de multe petarde, ele nu au cum să nu atragă atenția și să nu deranjeze, inclusiv în ceea ce înseamnă marja de manevră și încrederea, crediblitatea într-o țară care mizează pe acestea pentru buna ei funcționare”, a spus Suciu.

Citește și: Mihaela Rădulescu a făcut-o praf pe Andreea Marin! Umilință maximă

În privința viitorului evoluției cursului, purtătorul de cuvânt al BNR spune că sunt mai multe aspecte. „Unul ține de factori interni, până la urmă factorii interni nu au adus și nu știm când pot aduce clarificări legate de stabilitatea fiscal-bugetară, predictibilitatea fiscal-bugetară, avem întrebări legate de necesarul de finanțări al statului prin bugetul care nu mai apare, avem întrebări legate de mecanismul de alocare al OUG 114, toate aceste elemente nu sunt fundamentale, dar contează să avem aceste elemente de impredictibilitate risipite, ca să aducem ceva nou pe masa echilibrelor. Și avem o bancă națională care trebuie să își facă rolul, este activă, prezentă și atentă, și acționăm cu toate armele pe care le avem la dispoziție”.

Citește și: ANAF ascultă de Liviu Dragnea! Lovitură pentru acești români .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.