Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bubuie coaliția PNL-USR?

pixabay
boom

Tensiunile politice generate de situația din București par să fi atins apogeul. Deși susținătorii actualului edil din Consiliul general al Capitalei sunt PNL și USR, un nou „greu” a intrat în joc, printr-o declarație fără precedent.

„Nu mi-e adversar, nu stiu pe cine reprezinta. E membru PNL? USR? Nu stiu. Mi s-a adresat cu „Ciolacule”. Cand faceam toate nenorocirile pe care le invoca președintele, cand vindeam Ardealul, nu m-am adresat cu „Iohannis” [...] tu te interesezi de caldura bucurestenilor pe 10 noiembrie? [...] De ce sa il sun pe ministrul Finantelor? Sa fac trafic de influenta?” a spus șeful social-democrat, urmare a solicitărilor făcute de Nicușor Dan, care îi ceruse o intervenție la Adrian Câciu, pentru finanțarea de către Guvern a plăților datorate ELCEN de Termoenergetica.

Se pare că în spatele acestui atac, în care a fost luat la țintă, indirect, și președintele României, în calitatea de patron moral al deciziilor PNL, se află un context amplu, despre care am mai relatat recent, aici .

Încercând să descifrăm mizele PSD, ni s-au confirmat problemele majore care au pus PNL pe un butoi de pulbere.

Surse bine informate din Aleea Modrogan ne-au spus că „rechizitoriul politic” făcut de liberali lui Nicușor Dan arată un dezastru electoral pe care aceștia l-au suferit în București din cauza edilului. Liderii cu experiență ai partidului prezidențial au identificat o serie de probleme acumulate în ultimii doi ani, care cel mai probabil riscă să le explodeze în față, în lipsa unor acțiuni urgente. Din datele care au intrat în posesia noastră, există 5 teme majore, care au fost centralizate ca având prioritate zero, de care aceștia se tem:

1. Blocarea urbanismului, pe care au susținut-o prin vot, are potențialul de a scădea PIB-ul național cu aproape 6%, alături de stoparea dezvoltării economice a Capitalei, prin familentul a sute de firme din insustrie și zecile de mii de șomeri pe care le va genera. În plus, nu este clar încă

2. Colapsul termoficării pare iminent, câtă vreme datoriile fostului RADET, pentru care primarul general a solicitat lui Marcel Ciolacu 600 de milioane de lei de la guvern, pot bloca activitatea furnizorului ELCEN, asta în condițiile în care tema principală de campanie a edilului a fost „dușul cu apă caldă” începând din 28 septembrie 2020.

3. Continuarea coaliției locale alături de USR, aflat în picaj electoral, va atrage încă o pierdere de voturi pentru PNL, care va fi considerat vinovat de cauționarea tuturor nerealizărilor din mandatul lui Nicușor Dan.

4. Acuzațiile cu iz penal ce au fost lansate la adresa edilului, după ce acesta a pus în dezbatere publică o decizie prin care și-ar subordona, practic, primarii de sector, în absența vreunei prevederi legale care să-i confere această atribuție.

5. Parteneriatul dintre Nicușor Dan și Clotilde Armand, care poate să întărească percepția publică negativă asupra PNL în Capitală, având în vedere nemulțumirile generate în rândul bucureștenilor de prestația celor doi.

Conform unui fost important strateg din vechiul PNL, pare că ieșirea publică a lui Marcel Ciolacu nu este deloc întâmplătoare, mai ales în lumina bunei relații pe care acesta o are cu premierul Ciucă. Mai mult, liderul PSD a anunțat recent că Gabriela Firea va fi candidatul partidului la Primăria Capitalei, de unde putem presupune că Marcel Ciolacu a intrat deja în logica de campanie.

Totodată, un fost lider marcant al PD la nivel național, aflat astăzi în cercul restrâns al decidenților din PNL, ne-a atras atenția asupra unei corelari dintre recentele declarații ale unora dintre colegii săi, fiecare afiliat unei alte zone de putere a partidului. Cel mai experimentat comunicator al liberalilor, Rareș Bogdan, l-a atacat în mod repetat pe Nicușor Dan pentru lipsa rezultatelor sale administrative. Apoi, Cristian Bușoi, liberal cu state vechi și influent om de culise, l-a ironizat pe edil cu privire la o eventuală susținere pentru al doilea mandat. În fine, proaspătul adjunct al secretarului general Lucian Bode, și apropiat al acestuia, Silviu Mânăstire, a spus zilele trecute: "Nicușor Dan e un dezastru, Bucureștiul este un dezastru”.

În acest context, pare că decizia retragerii sprijinului politic pentru actualul primar general din partea PNL rămâne doar o chestiune de timp, în pofida susținerii de care acesta se bucură din partea președintelui organizației București a partidului, Ciprian Ciucu. Totuși, deși „boala lungă e moarte sigură” - cum spune un vechi proverb românesc, sursele noastre susșin că pe cât de tensionată e situația liberalilor, pe atât de complicată și riscantă e decizia. Asta pentru că amânarea ei în ultimul an de zile a adâncit problemele, iar demararea unei lupte fățișe cu Nicușor Dan va genera destabilizare suplimentară, pe care tot PNL o va deconta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.