Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campania electorala din Marea Britanie a ajuns în ultima zi

londra

Liderii politici din Marea Britanie vor incheia miercuri campania electorala, inaintea unora dintre cele mai putin previzibile alegeri din istoria recenta.

Un parlament mixt pare din ce in ce mai probabil. Niciunul dintre partide, conservator sau laburist, nu are o majoritate clara in sondajele de opinie.

Aceasta campanie a fost neobisnuita. Partidele traditionale au luptat cu partide noi, care s-au dezvoltat si care au prezentat alegatorilor o intreaga paleta politica. Cresterea Partidului National Scotian, din Scotia, a continuat neabatuta, amenintand sa transforme aritmetica electorala din Marea Britanie. Valul din spatele Partidului Independentei Marii Britanii a refuzat sa se exprime pe cat ar fi sperat opozantii sai.

Premierul David Cameron promite că va câştiga un nou mandat, va organiza un nou referendum pe tema relaţiei dintre ţara sa şi Bruxelles. Potrivit unui sondaj al Institutului YouGov, comandat de ziarul "The Times" 34 dintre britanici preferă menţinerea ţării în Uniunea Europeană, în vreme ce doar 18 % se pronunţă clar în favoarea ieşirii ţării din Uniune. Dorim sa vă păstrăm în familia europenă, dar nu cu orice preţ - este mesajul transmis britanicilor de Uniunea Europeană, înaintea legislativelor din 7 mai.

Europa este preocupată de numeroasele crize ale momentului, de la situaţia Greciei, relaţia cu Rusia şi până la dezastrul imigranţilor din Mediterana şi pare puţin preocupată de alegerile legislative britanice. Cu toate acestea, o stare de aşteptare tensionată poate fi detectată în Europa, în perspectiva scrutinului de joi, cel mai strânsă înregistrată în Marea Britanie în ultimii 70 de ani, dar şi cel mai important probabil, pentru că de rezultatul său depind unitatea ţării şi locul ei în Uniunea Europeană.

O analiză Stratfor, de astăzi, apreciază, că, indiferent dacă vor câştiga laburiştii sau conservatorii, cele mai importante repere ale acestor alegeri sunt Partidul Naţionalei şi Antierupean UKIP şi rezultatul recentului referendum din Scoţia, unde 45% dintre scoţieni au votat pentru independenţă şi separarea de Marea Britanie.

UKIP, care are un discurs antierupean şi antiimigraţie, este creditat cu 14% în sondaje şi ar putea - spun analiştii - să atraga voturi ale alegătorilor, care, în mod normal, îi alegeau pe conservatorii premierului David Cameron.

Acum, conservatorii sunt la egalitate cu laburiştii -33%, potrivit ultimelor sondaje şi incertitudinea rămâne totală cu privire la rezultatul alegerilor. Care sunt calculele ce se fac la Bruxelles, în aşteptarea acestor rezultate? Bruxelles-ul ia în serios perspectiva unei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană, cu scenariul referendumului, promis pentru 2017 de premierul David Cameron, dacă va câştiga algerile.

În acest context, Agenţia France Presse scrie, că preferinţele Bruxelles-ului se îndreaptă mai degrabă spre laburistul Ed Miliband, văzut ca o garanţie, că nu va fi organizat un referendum. Miliband a spus, săptămâna trecută, că, la fel ca şi adversarul său, David Cameron, le va cere europenilor o reformare a Europei, dar nu va ameninţa cu părăsirea Uniunii, pentru că interesul naţional al ţării ar fi serios afectat.

Săptămâna trecută, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lăsat să se înţeleagă, că o serie de modificări în tratatele Uniunii sunt posibile, exceptând însă libera circulaţie de mişcare - aşa cum ar vrea premierul David Cameron, pentru a limita imigraţia. De altfel, dacă David Cameron va câştiga, el va trebui să-şi prezinte propunerile de reformă la întâlnirea şefilor de stat şi de guvern europeni, de la sfârşitul lunii iunie. Însă, preşedintele Comisiei Europene a spus, ieri, într-un discurs, că, deşi nu vrea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea, în acelaşi timp nu vrea nici ca Uniunea să urmeze comenzile Marii Britanii - cum s-a exprimat el.

În aşteptarea alegerilor, analiştii politici de la Bruxelles fac estimări, care nu sunt deloc pesimiste. Agenţia France Presse îl citeză pe Gregory Klass, de la Centrul de Analiză "Bruegel", care crede, că, indiferent cine va câştiga alegerile, nu se va pune serios problema ca Marea Britanie să părăsească Uniunea. În timp ce Mats Persson, de la "Open Europe", a fost de părere, că şi dacă va fi organizat un referendum în 2017, acesta se va reduce probabil la o dezbatere pe tema imigraţiei şi a locurilor de muncă. El a mai subliniat, că Marea Britanie vede relaţia cu Uniunea Europeană în termeni de cost-beneficiu şi mai puţin emoţional, aşa cum se întâmplă în restul ţărilor europene.

În legătură cu costurile ce ar decurge din ieşirea Marii Britanii din Uniunea, atât pentru ea, cât şi pentru restul statelor membre, Centrul de Relfecţie "Open Europe" a spus într-o analiză recentă, că, atât costurile, cât şi beneficiile unei asemenea decizii au fost exagerate. Însă, siteul de afaceri europene Politico Europe a scris, că scenariul părăsirii sitului Londonez, în cazul ieşirii Marii Britanii din Uniune, este luat în calcul de tot mai multe dintre marile bănci, inclusiv de banca britanică HSBC şi, că, într-o asemenea eventualitate, oraşele care vor profita de pe urmă mutării băncilor vor fi Frankfurt şi Paris.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.