Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este,de fapt, cafeaua decofeinizată: care sunt efectele asupra organismului

Pinterest
cafea dimineata

Probabil că beți cafea pentru cofeină. Într-adevăr, majoritatea băutorilor înrăiți de cafea se bucură de cafeaua lor delicioasă pentru că îi ajută să se trezească și să rămână energici și concentrați în timpul zilei.

Atunci, care este rostul cafelei decofeinizate? Dacă vă întrebați de ce ar bea cineva cești de cafea decofeinizată sau dacă vă gândiți să faceți și dumneavoastră această schimbare, există de fapt un rost al cafelei decofeinizate.

Potrivit Healthline, cafeaua decofeinizată este tot cafea cu aproximativ 97% mai puțină cofeină. Boabele de cafea obișnuite sunt spălate în apă, solvenți organici, dioxid de carbon sau un filtru de cărbune înainte de a fi măcinate, eliminând astfel cea mai mare parte a conținutului de cofeină. Apoi sunt măcinate și transformate în zaț de cafea decofeinizată.

Acest proces de decafeinizare are ca rezultat mai mult decât eliminarea cofeinei, deși principalele beneficii pe care le obțineți de la cafeaua decofeinizată implică mai puțină cofeină. Mai jos sunt prezentate motivele pentru care cafeaua decofeinizată există și continuă să existe.

Gust mai blând

Cofeina poate contribui la un gust amar al cafelei. Într-adevăr, amărăciunea este principala nemulțumire a multor oameni în legătură cu gustul cafelei. Cafeaua decofeinizată are un gust de cafea mai blând, cu un gust amar mai puțin pronunțat decât cafeaua cu cofeină, ceea ce face ca experiența să fie mai plăcută pentru cei care sunt sensibili la amărăciune.

De asemenea, cafeaua decafeinizată are o aromă mai blândă, ceea ce este bine pentru iubitorii de cafea care sunt sensibili la mirosuri și mirosuri. Dacă vi se pare că aveți probleme cu mirosul unei cești de cafea obișnuită și nu v-ar lipsi cofeina, încercați să treceți la cafea decofeinizată și vedeți ce se întâmplă.

Cum să te confrunți cu intoleranța la cofeină

Suntem cu toții conștienți de faptul că cofeina este un stimulent. Altfel, nu ne-am baza atât de mult pe ea pentru energie și concentrare pe parcursul zilelor noastre.

Cu toate acestea, unele persoane nu tolerează foarte bine efectele cofeinei. Pentru unii oameni, problema este oboseala. Pentru unii, cofeina se poate simți mai degrabă ca un sedativ decât ca un stimulent.

Pentru alții, cofeina provoacă o nervozitate intolerabilă, împreună cu bătăi de inimă și dificultăți de respirație, greață și dureri abdominale. Intoleranța la cofeină înseamnă că trebuie să o evitați pe cât posibil, așa că, dacă nu doriți să renunțați la cafea, cafeaua decofeinizată este o alternativă excelentă.

Femeile însărcinate ar trebui să evite cu totul cofeina.

Reducerea anxietății

Mulți dintre noi sunt cronic stresați și anxioși în lumea de astăzi, iar cofeina nu ajută. În timp ce anxietatea crescută nu este neapărat un simptom al intoleranței la cofeină, doar faptul de a avea un plus de anxietate este ceva de care cei mai mulți dintre noi nu au nevoie.

Cofeina nu provoacă, în general, probleme de anxietate. Trebuie să ingerezi o cantitate foarte mare de cafea neagră pentru asta. Cu toate acestea, ea contribuie. Deci, deși trecerea la cafea decofeinizată nu va rezolva neapărat problemele de anxietate, poate avea un impact asupra cât de gravă este anxietatea ta.

Ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră dacă credeți că aveți probleme cu anxietatea. Probabil că te va întreba despre aportul de cofeină, iar dacă îți recomandă reducerea sau eliminarea cofeinei, atunci cafeaua decafeinizată este o alternativă excelentă.

Îmbunătățirea somnului

Fundația Sleep Foundation avertizează că cofeina poate afecta ciclul somn-veghe în moduri neplăcute. Dacă ingerați mai mult de 400 de miligrame de cafeină pe zi sau dacă beți o cafea la o oră târzie, la mai puțin de șase ore înainte de culcare, veți petrece mai mult timp încercând să adormiți și, în plus, este mai puțin probabil să aveți parte de somnul profund și odihnitor de care aveți nevoie.

În cele din urmă, ajungi să fii lipsit de somn și să intri într-un cerc vicios de utilizare a unor cantități tot mai mari de cofeină pentru a te simți treaz pe tot parcursul zilei.

Pentru mulți, acesta este un motiv suficient pentru a renunța sau cel puțin pentru a reduce consumul de cafea. Dar dacă nu doriți să faceți asta, puteți trece la cafea decofeinizată. Atunci vă veți putea bucura de cafea fără toate problemele asociate cu cofeina.

Ce scop are

Mulți oameni care beau cafea o fac pentru conținutul de cofeină. Aceasta îi ajută să se trezească dimineața și îi ajută să se simtă plini de energie pe tot parcursul zilei.

Dar cum rămâne cu băutorul obișnuit de cafea care trebuie să reducă sau să elimine aportul de cofeină din cauza unor probleme de sănătate, dar care nu vrea să renunțe la ceștile de cafea obișnuite?

Acesta este scopul unei cești de cafea decofeinizată. Adevărații iubitori de cafea pot profita de toate beneficiile cafelei, inclusiv de aroma proaspătă de cafea, fără problemele care vin odată cu cofeina. S-ar putea chiar să găsiți unele beneficii, cum ar fi un gust îmbunătățit, care nu există în cafeaua cu cofeină.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.