Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce procedură medicală este recomandată în vederea inițierii hemodializei?

Hemodializa este o procedură medicală prin care sângele unui pacient cu o afectare gravă a funcției renale, sub pragul critic de 10–15%, este preluat de aparatul de dializă pentru a corecta dezechilibrele de fluide și electroliți și pentru a epura metaboliții, cu reîntoarcerea sângelui în corp printr-o cale de acces vascular. Pe termen lung, hemodializa substituie parțial funcția renală, optimizând statusul funcțional al pacientului, prevenind eventualele complicații și prelungind semnificativ supraviețuirea.

Accesul vascular pentru hemodializă se poate face prin intermediul unei fistule arteriovenoase create chirurgical special în acest scop sau prin intermediul unui cateter venos central. Metoda preferată este fistula arteriovenoasă, deoarece este cea mai eficientă și, totodată, cea mai durabilă metodă de acces vascular pentru hemodializă.

Fistula arteriovenoasă este o comunicare creată chirurgical între o arteră și o venă, cel mai frecvent la nivelul membrului superior, prin care sângele circulă direct, cu debitul crescut necesar pentru procedura de hemodializă. Fistula se realizează printr-o intervenție de chirurgie vasculară ușor suportată de pacienți. Procedura chirurgicală se realizează cu anestezie locală, deci este nedureroasă, și durează aproximativ 30–45 de minute. Locul de elecție pentru realizarea fistulei arteriovenoase este la nivelul plicii cotului.

Pentru ca fistula să devină utilizabilă, trebuie să treacă o perioadă de 2–3 luni de la crearea acesteia. Recomandarea este ca pacienții cu boală cronică de rinichi să fie trimiși către un serviciu specializat de chirurgie vasculară cu aproximativ 6 luni înainte de momentul la care se anticipează că va fi necesară inițierea hemodializei, pentru a asigura astfel obținerea celor mai bune rezultate.

La SANADOR, fistula arteriovenoasă – procedura de chirurgie vasculară prin care se realizează comunicarea dintre o arteră și o venă, la nivelul brațului – este realizată complet gratuit pentru toți pacienții asigurați CNAS. În pachetul de care pot beneficia gratuit asigurații sunt incluse consultul de chirurgie vasculară, procedura chirurgicală propriu-zisă realizată de chirurgi vasculari cu experiență vastă, dar și o noapte de spitalizare la Spitalul Clinic SANADOR.

Pregătirea preoperatorie constă în aprecierea calității vaselor prin ecografie Doppler și măsurători ale debitelor locale. O fistulă funcțională trebuie să asigure un debit sanguin optim pentru dializă, să fie durabilă și să permită puncționări multiple, fără complicații majore.

Comparativ cu puncționarea venoasă prin intermediul unui cateter de dializă, avantajele fistulei arteriovenoase includ: flux sanguin crescut, riscuri minime de infecție sau tromboză și utilizarea îndelungată a fistulei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.