Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se întâmplă după o naștere prematură? Posibile complicații

Radu Pop
neonatologie sanador

Dacă micuțul tău a venit pe lume mai devreme de 37 de săptămâni de sarcină, înseamnă că s-a născut prematur, iar acest lucru poate duce la anumite complicații. În cazul unei nașteri premature, bebelușul nu este suficient dezvoltat, prin urmare necesită o atenție deosebită pentru a se putea dezvolta armonios, pentru a preveni eventuale complicații și a reuși să se adapteze la viața extrauterină. Astfel, este foarte important ca bebelușul să fie adus pe lume într-o maternitate modernă, cu Secție de Terapie Intensivă Neonatală, dotată cu echipamente performante, esențiale pentru stabilizarea și tratarea unui nou-născut prematur.

Printre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă un bebeluș născut înainte de termen se numără lipsa reflexului de hrănire, prin urmare micuțul va trebui să fie alimentat artificial, printr-o perfuzie specială, până când va lua în greutate.

De asemenea, un copil care se naște cu o greutate prea mică (uneori chiar sub 1 kilogram), nu are un strat adipos normal și corpul lui nu-și poate regla automat temperatura. De aceea, nou-născuții prematuri trebuie să stea un timp într-un incubator, la căldură.

Una dintre cele mai serioase complicații care pot să apară la un copil născut prematur este însă sindromul de detresă respiratorie. Micuțul nu are plămânii suficient dezvoltați pentru viața extrauterină, de aceea va avea nevoie, la început, de suport respirator.

În acest context, experiența medicilor neonatolog și a întregului personal specializat este esențială pentru îngrijirea optimă a prematurului și în gestionarea corectă a oricărei urgențe ce poate apărea. Astfel, bebelușii care se nasc înainte de termen trebuie să fie evaluați mult mai atent, printr-o serie de teste complexe, care să verifice dezvoltarea lor neuromotorie, dar să evalueze și riscul unor probleme neurologice, cardiace sau pulmonare, care se pot manifesta mai târziu.

Cele mai importante investigații medicale efectuate prematurilor sunt ecografia (abdominală, cardiacă și transfontanelară), analizele de sânge, examenul oftalmologic și testarea auzului. În urma acestor teste, o echipă medicală multidisciplinară, formată din neonatolog, oftalmolog, neurolog pediatru și cardiolog pediatru, va decide cum trebuie monitorizat și îngrijit fiecare nou-născut, în funcție de starea lui și de factorii de risc. De aceea, unii bebeluși vor rămâne internați doar câteva zile, în timp ce alții pot avea nevoie de câteva luni de îngrijire intensivă.

Nou-născuții veniți pe lume la Maternitatea SANADOR beneficiază de cele mai bune îngrijiri oferite de o Secție de Neonatologie modernă și complexă, care dispune de Terapie Intensivă Neonatală, dotată cu aparatură de ultimă generație și medicație specifică, pregătită pentru orice situație în care bebelușii necesită îngrijiri medicale salvatoare de viață. Echipele medicale sunt formate din medici neonatologi cu o vastă experiență în domeniu, foarte bine pregătiți, dar și din personal specializat în neonatologie și terapie intensivă neonatală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.