Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se va întâmpla cu sporurile salariale: Anunţul ministrului Muncii

wall-street.ro
dragos paslaru

Problema sporurilor salariale din sistemul bugetar nu va fi rezolvată prin Ordonanța privind salarizarea bugetarilor, însă ea va fi cuprinsă într-un proiect de Lege unitară de salarizare, pe care actualul Guvern îl pregătește pentru viitorul Executiv, a declarat miercuri ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, în sesiunea online "De vorbă cu ministrul tău".

"Prin Ordonanță vom putea rezolva disfuncționalitățile legate de salariul de bază, dar nu ne ocupăm de sporuri în această Ordonanță. Toate inechitățile și problemele legate de diferențele de sporuri, în care autoritățile locale au dat ceva, statul a mai dat ceva când a fost cazul etc .rămân în continuare niște disfuncționalități ale sistemului salarial, care sunt majore. (...) Acum ne îndreptăm către o Lege unitară de salarizare în care aceste sporuri vor fi nivelate, nu în jos, ci vom încerca să reajustăm sistemul salarial din zona publică astfel încât să fie o anumită logică pentru fiecare familie ocupațională", a explicat Pîslaru.

 

El a precizat că, în primul rând, trebuie pusă la punct baza de date cu salariile angajaților la stat, astfel încât noua Lege să fie bazată pe date concrete, pentru că acestea nu există în prezent. "Când am venit la Ministerul Muncii am constatat că nu am datele referitoare la sistem. Problema aceasta persistă și, până la sfârșitul anului, angajamentul meu este că voi completa această bază de date ca să știm efectiv pe ce stăm. Este incredibil cum au fost luate măsuri de majorare salarială în trecut fără să știi cât sunt salariile la nivelul fiecărui om din această țară", a mai spus ministrul Muncii.

 

Potrivit acestuia, până la finalul acestui an trebuie introduse în Revisal toate salariile din zona publică. "Acesta este un punct cheie, pentru că orice Guvern va veni sau oricine va vrea să își dea cu părerea despre salarizare trebuie să știe pe ce stă, pentru că dacă eu cresc cu 5% sau 10% salariile, numai ca să dau bine politic, voi crește și disfuncționalitățile existente dintre salarii cu același procent", a adăugat Dragoș Pîslaru.

 

Ministrul Muncii a anunțat, marți, că Ordonanța privind salarizarea bugetarilor ar putea fi adoptată în ședința Guvernului de miercuri, 7 iunie, iar până la sfârșitul acestei săptămâni se discută cu partenerii sociali din Educație propunerea Executivului.

 

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate și introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate și pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse la Legea salarizării bugetarilor.

 

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță de urgență, în sistemul de sănătate, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate și în Învățământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii unor criteriilor de performanță, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale, conform Agerpres.

 

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferențelor de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unității / instituției, pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare. În Administrația publică centrală — aparatul central eliminarea diferențelor de salarizare se va realiza prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului. Măsura nu se aplică structurilor teritoriale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.