Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine sunt pionii secesioniști ai FIDESZ în Parlamentul European

tokes-orban
Pe locul 9 o găsim pe Andrea Bocskor Beregszasz, din Ucraina, ca reprezentându-i pe maghiarii din Transcarpathia. Pe locul 10 se află Andor Deli, lider în cadrul Alianței Maghiarilor din Voivodina  (corespondentul UDMR din Serbia). Lupta pentru autonomia din România este, prin comparație, pe un important loc 3, prin persoana lui Laszlo Tokes, deși pe locul 6 se află și Kinga Gal, născută la Cluj Napoca și care, în perioada 1991-1994 a lucrat ca și consilier în cadrul UDMR! Toți aceștia, confirmați prin vot, se vor lupta în următorii ani pentru a implementa politica lui Orban privind autonomia teritorială maghiarilor în statele învecinate cu Ungaria.
Rolul precis al acestor europarlamentari cu legături puternice în comunitățile maghiare din țările de origine este să identifice și să găsească formule de autonomie teritorială specifice pe care să le implementeze în statele respective.
Prezența reprezentanților maghiari din afara Ungariei a fost un titlu de glorie în campania FIDESZ și a aliaților lor de la KDNP cu care au candidat pe listă comună, pentru că întruchipau  idealul lui Viktor Orban de a fi liderul suprem al maghiarilor din întreaga lume și mai ales al celor din țările din preajmă. Rolul precis al acestor europarlamentari cu legături puternice în comunitățile maghiare din țările de origine este să identifice și să găsească formule de autonomie teritorială specifice pe care să le implementeze în statele respective. Prin acest demers, Viktor Orban își  consolidează echipa de atac la suveranitatea statelor vecine, mai ales că se poate baza la Bruxelles și pe cei doi europarlamentari ai UDMR, aliați oficiali ai FIDESZ, ocupând locuri ale României, plus cei doi europarlamentari maghiari trimiși în numele Slovaciei în PE. La aceștia se adaugă cei trei europarlamentari Jobbik, care merg pe aceeași line a obținerii autonomiei maghiarilor din țările vecine și chiar plusează cu modificarea granițelor și includerea teritoriilor respective în Ungaria. România și Slovacia vor avea așadar bătăi mari de cap în Parlamentul European în acest mandat, iar statutul de membru al UE nu le va salva de avansurile secesioniste ale lui Orban. Situația e și mai grea pentru Serbia, care vrea să adere la UE și are nevoie de votul Ungariei, sau pentru Ucraina care are nevoie de tot sprijinul UE în problemele pe care le are cu Rusia și pentru care amestecul lui Orban în problemele minorității maghiare, făcut parcă pe model rusesc și cu ochiul la Moscova, cade cum nu se poate mai prost.  

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.