Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNAPM Constanţa a finalizat în acest an mai multe proiecte cu fonduri europene

forbes.ro
fonduri europene

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa a finalizat în acest an sau are în curs de implementare mai multe proiecte cu fonduri europene, în valoare totală de aproape 100 milioane de euro, compania fiind implicată în prezent în atragerea pentru investiţii a altor 400 milioane de euro, a informat, miercuri, conducerea CNAPM.

Potrivit directorului general al CNAPM, Florin Goidea, extinderea la patru benzi a drumului dintre Poarta 10 bis - Poarta 10 este un proiect în valoare de 10,6 milioane euro fără TVA, pentru care a fost semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor, perioada de implementare fiind de 24 de luni.

"Se vor construi un drum cu 4 benzi de circulaţie cu o lungime de 982 metri, în incinta portului, un sens giratoriu adaptat la un trafic semnificativ de vehicule lungi cu remorci sau semiremorci şi două bretele de acces ce vor reprezenta punctul de conexiune pe fiecare sens de circulaţie de acces intrare sau ieşire pe la Poarta 10 bis", a spus Goidea, într-o conferinţă de presă.

Conform acestuia, un alt proiect în implementare din fonduri europene se referă la modernizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice în Portul Constanţa, prin înlocuirea a 75% din toată reţeaua electrică, construirea unei noi staţii de transformare, instalarea unui nou sistem SCADA de gestionare a alimentării cu electricitate, conectat la Portul de Nord, Portul Fluvial şi Portul de Sud. Valoarea totală estimată a proiectului este de 21 milioane euro fără TVA, iar durată de execuţie, de 36 de luni.

"PROTECT - CEF Transport - Infrastructura pentru operaţiuni sigure şi pentru protecţia mediului în Portul Constanţa - PROTECT" este un alt proiect, cu termenul de finalizare estimat - 2021.

"Modernizarea sistemului de semnalizare din bazinele portuare şi de pe calea navigabilă - 1,3 milioane de euro a fost finalizată. Achiziţionarea şi punerea în funcţiune a unei nave tehnice - 2,5 milioane euro, finalizată, nava Nereus a intrat deja în exploatare. Infrastructura acostare nave tehnice şi amenajare platformă (echipamente + utilităţi) pentru servicii conexe navelor tehnice - 10,4 milioane euro. La sfârşitul lunii martie au început lucrările la construirea noului cheu de acostare. Lucrările de infrastructură au fost finalizate, se derulează procedura pentru lucrările la suprastructură", a menţionat reprezentantul CNAPM.

El a mai spus că au fost finalizate recent modernizarea Danei 80, specializată într-o zonă cu adâncimi mari, proiect de aproape 14,5 milioane lei (fără TVA), precum şi modernizarea infrastructurii portuare prin asigurarea creşterii adâncimilor şenalelor şi bazinelor dar şi a siguranţei navigaţiei în Portul Constanţa, valoarea contractului fiind de circa 142 milioane lei, fără TVA.

CNAPM SA Constanţa este implicată, în prezent, în atragerea de fonduri europene în valoare totală de 400 milioane euro prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, Program Operaţional Transport 2021-2027 şi CEF Transport 2021, potrivit Agerpres.ro.

"Sunt în stadiu de pregătire pentru a fi depuse, prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, următoarele proiecte, cu o valoare totală de 60 milioane euro (fără TVA): extinderea la 4 benzi a drumului dintre Poarta 7 şi joncţiunea cu obiectivul 'Pod rutier CDMN' cu drumul care realizează legătura între poarta 9 şi poarta 8 spre zona de Nord a Portului Constanţa; extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare - etapa 1; extinderea cheurilor danelor 10 şi 12 din Zona Midia, inclusiv consolidări în spatele cheurilor", a informat Florin Goidea.

Conform acestuia, în pregătire mai sunt proiecte privind reabilitarea, modernizarea şi extinderea infrastructurii rutiere şi de acces în Portul Constanţa şi zona Midia; efectuarea de dragaje în porturile Constanţa, Mangalia şi zona Midia; modernizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice în Portul Constanţa - etapa II; extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare - etapa 2; dezvoltarea capacităţii feroviare în sectorul fluvio-maritim al Portului Constanţa - etapa II; realizarea de cheuri şi sistematizarea teritoriului aferent în zona Midia; proiecte identificate ca urmare a revizuirii Master Planului Portului Constanţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.