Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNAS: Din 9,1 milioane asigurați, circa 440.000 au avut prescripții pentru o boală psihică sau neurologică

psihiatru

Aproximativ 440.000 de persoane au avut prescripții pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă din totalul de 9,1 milioane de asigurați care au beneficiat anul trecut de prescripții medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

"Conform studiilor sociologice, tulburările psihice și de comportament sunt subdiagnosticate în România, deoarece chiar și simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ. Datele CNAS arată că din totalul de 9,1 milioane de asigurați care au beneficiat anul trecut de prescripții medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate doar circa 440.000 — sub 5% — au avut prescripții pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă. Printre cele 14 programe naționale de sănătate curative derulate de CNAS se numără și cele care țintesc sănătatea mintală și anumite boli neurologice, dar și alte afecțiuni care, netratate, pot avea consecințe neurologice, cum ar fi diabetul zaharat", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul CNAS cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, citat de AGERPRES.

CNAS afirmă că a diversificat foarte mult programele naționale, a crescut nivelul finanțării acestora.

Citeşte şi: Ce trebuie să mănânci pentru o piele strălucitoare

Reprezentanții Casei de sănătate susțin că își propun ca în colaborare cu profesioniștii din domeniu să perfecționeze cadrul normativ existent, în scopul încurajării diagnosticării și tratării cât mai timpurii a tulburărilor psihice și de comportament.

"Solidari cu pacienții cu afecțiuni mintale, considerăm că multe din aceste afecțiuni pot fi vindecate sau ținute sub control, dacă sunt diagnosticate și tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viață normală, cu sprijinul profesioniștilor din domeniu, dar și al societății", susține aceeași sursă.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale (10 octombrie) este dedicată educației, la nivel global, în privința tulburărilor psihice și de comportament, precum și combaterii stigmatizării sociale a persoanelor cu afecțiuni mintale.

Potrivit statisticilor, peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie, o cauză majoră care conduce la dizabilități. Totodată, peste 260 de milioane de persoane au tulburări anxioase.

"Un recent studiu al Organizației Mondiale a Sănătății estimează la 1.000 miliarde USD pierderile economice la nivel global, produse prin scăderea productivității din cauza depresiei și tulburărilor anxioase", afirmă CNAS.

Citeşte şi: Uleiul de cătină, remediul natural care reduce riscul de cancer .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.