Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliția nu a reușit să respingă în Parlament o lege care elimină pragul electoral la alegerile europarlamentare

vot alegeri

Partidele din coaliția de guvernare nu au reușit să adune, miercuri, în Camera Deputaților, numărul de voturi necesar respingerii unui proiect de lege care prevede dispariția pragului electoral la alegerile europarlamentare.

PSD, PNL, UDMR și minoritățile au votat pentru respingerea legii, AUR s-a abținut, iar USR și independenții din grupul lui Ludovic Orban au susținut proiectul. Au fost 149 de voturi pentru respingerea legii, 56 de voturi contra respingerii și 24 de abțineri.

Cum legea nu a întrunit suficiente voturi pentru respingerea ea (minimum 166 de voturi pentru legile organice), proiectul urmează să fie repus pe ordinea de zi și votat din nou. Camera Deputaților este for decizional.

Propunerea de modificare a legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European prevede:

1. Scăderea numărului de semnături de la 200.000 la 0,5% din voturile exprimate la precedentele alegeri europarlamentare, pentru partidele care vor să depună liste de candidaturi

2. Scăderea numărului de semnături de la 100.000 la 0,5% din voturile exprimate la precedentele alegeri europarlamentare, pentru candidaturile independenților.

3. Eliminarea pragului electoral de 5%. Mandatele vor fi atribuite în funcție de un „coeficient electoral național”: partea întreagă a raportului dintre numărul total de voturi valabil exprimate și numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României. USR spune că la ultimele alegeri europarlamentare, circa 16% din voturi au mers către partide și independenți care nu au trecut pragul electoral și acei votanți nu sunt reprezentați în PE. Prin noul sistem de atribuire a mandatelor s-ar rezolva această problemă, spun inițiatorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.