Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană nu prevede o nouă creștere a prețurilor la gaz - electricitate. Petrolul va deveni curând o reală problemă

europarl.eu
Comisia europeana UE

O creștere economică de 0,8% este prezisă pentru anul acesta de Comisia Europeană în zona euro și UE, conform ultimei sale evaluări care acoperă lunile de vară și cele mai recente evoluții. Creșterea a fost revizuită în creștere față de 1% anterior, în timp ce pentru 2024 este de așteptat să fie de 1,3% de la 1,6% în raportul anterior de primăvară. Se estimează că cea mai mare economie europeană, cea a Germaniei se va contracta anul acesta cu -0,4% față de +0,2% anterior, scrie energypress.gr.

Inflația este estimată la 5,6% pentru 2023 și 2,9% pentru 2024 în zona euro și 6,5% și 3,2% pentru UE in total.

Comisia constată că activitatea economică a rămas scăzută în prima jumătate a anului 2023, ca urmare a diferitelor presiuni, în ciuda faptului că prețurile la energie au scăzut.

Bruxelles estimează că prețurile la energie vor continua să scadă pentru restul anului 2023, dar într-un ritm mai lent, iar apoi în 2024 vor reveni în principal pe petrol. Aceasta presupune un preț al barilului de 81,8 USD pentru 2023 și 81,3 USD pentru 2024, de la 76,3 USD și 72,1 USD anterior.

Este de remarcat faptul că estimarea de mai sus a Comisiei a fost făcută înainte ca OPEC+ să anunțe prelungirea reducerilor de producție până la sfârșitul acestui an, ceea ce a împins prețul Brent-ului la nivelul de 90 de dolari/baril.

Energia electrică și gazele naturale

În ceea ce privește energia electrică și gazele naturale, raportul notează că prețurile s-au îmbunătățit față de primăvară. Prețurile naturale s-au dovedit a fi mai mici decât se aștepta în al doilea trimestru (cu 11% la energie electrică și 15% la gaze).

Pentru al treilea trimestru al anului 2023, Comisia se așteaptă la niveluri mai scăzute cu 21% în gaze și 25% în electricitate, comparativ cu estimările sale anterioare. Mai exact, la energie electrică, prognoza este de 109 euro/MWh în 2023 și 140 de euro/MWh în 2024 de la 130 și 160 de euro în raportul său de primăvară. El comentează că acest lucru a fost posibil datorită extinderii rapide a terminalelor de lichefiere de pe continent și a instalațiilor complete de stocare a gazelor.

În același timp, contractele futures pe gaze reduc prețuri marginal mai mici la începutul lui 2024 și același lucru este valabil și pentru electricitate.

„Deoarece industriile mari consumatoare de energie și gospodăriile și-au ajustat consumul de energie și atâta timp cât temperaturile normale predomină iarna, există un spațiu limitat pentru creșterea gazelor și a energiei electrice”, conchide el.

Toate acestea în timp ce producția industrială a UE a scăzut cu 1,1% în al doilea trimestru al anului 2023 comparativ cu trimestrul precedent, în ciuda scăderii prețurilor la energie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.