Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană și-a dat acceptul - Cea mai mare uzină metalurgică din Transnistria poate relua importul de deșeuri

deseuri

Comisia Europeană a modificat Regulamentul privind exportul anumitor deșeuri destinate recuperării și a anulat restricțiile de export de deșeuri metalice către Republica Moldova.

Restricțiile au fost anulate la solicitarea Guvernului de la Chișinău, care a trimis o scrisoare în acest sens, transmite mold-street.com.

„Comisia a luat în considerare răspunsurile primite din partea Indiei și a Moldovei la cererea sa scrisă... Ulterior, Moldova a declarat în scris că informațiile din răspunsul său cu privire la subsecțiunile mai multor rubrici nu au reflectat legislația și procedurile existente, care nu interziceau importurile acestor subcategorii de deșeuri.

Prin urmare, Moldova a solicitat ca procedura pentru subcategoriile specificate ale codurilor de deșeuri B1010, B1200, B2020, B2110, B3011, B3020, B3030 și B3060 să fie mutată de la opțiunea (a) la opțiunea (d)”, potrivit deciziei CE din 31 martie 2022.

A doua zi după publicarea acestei decizii, preţurile la deşeurile de metale feroase pe piaţa moldovenească s-au prăbuşit cu circa o treime: de la 7.500 de lei pentru o tonă la doar 5.000 de lei.

În toamna anului trecut, Comisia Europeană a interzis exporturile în Republica Moldova ale unor deşeuri şi reziduuri, care sunt folosite în procesul de producţie.

Cea mai sensibilă a fost interdicţia la exportul în Moldova de deşeuri de metale, care a lovit în Uzina Metalurgică de la Râbniţa, cea mai mare întreprindere din Transnistria.

Întreprinderea chiar şi-a sistat activitatea, dar la mijloc a fost şi faptul că Uzina Metalurgică nu dispunea de autorizare ecologică de la Chişinău.

Conducerea separatistă de la Tiraspol chiar a acuzat autorităţile de la Chişinău că ar fi făcut lobby la UE „pentru interzicerea importului de deșeuri feroase în Moldova și, de fapt, în Transnistria”.

Ulterior, Guvernul Republicii Moldova a solicitat Comisiei Europene revizuirea deciziei privind suspendarea exportului deşeurilor şi resturilor de metale - lucru care a atras critici din partea unor partide şi a unor organizaţii neguvernamentale, pentru că această acţiune ar fi în interesul separatiştilor.

Asociația Promo-LEX și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la transparența deciziilor Guvernului „atunci când vine vorba despre alimentarea regimului de la Tiraspol, care continuă violarea gravă și ostentativă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”.

Natalia Gavrilița a confirmat, în cadrul unei conferințe de presă, la 26 ianuarie, că Guvernul a solicitat Comisiei Europene revizuirea deciziei privind suspendarea exportului de deşeuri şi resturi în Moldova, susţinând că a acționat în interesul național și al investitorilor care intenționează să activeze în partea dreaptă a Nistrului.

„Includerea Moldovei pe lista neagră din cauza activității unei întreprinderi din stânga Nistrului este un precedent extrem de periculos, pe care nu îl putem accepta”, a afirmat Natalia Gavrilița.

De notat că Uzina Metalurgică de la Râbniţa este cel mai mare exportator şi contribuabil la bugetul autorităţilor de la Tiraspol. Întreprinderea privatizată ilegal la finele anilor 90 ai secolului XX a fost deţinută iniţial de grupul Itera, apoi de holdingul Metaloinvest al oligarhului rus Alisher Usmanov.

În 2015, ca urmare a sancţiunilor impuse de SUA şi UE, acesta a cedat întreprinderea autorităţilor de la Tiraspol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.