Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Companiile care nu comunică public şi transparent impactul asupra mediului nu mai pot beneficia de împrumuturi de la bănci

evz.ro
poluare marea mediterană

Foarte puţine companii, inclusiv din România, care nu comunică public şi transparent impactul asupra mediului mai pot beneficia de împrumuturi de la bănci sau de la fonduri de investiţii, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă online, Dragoş Tuţă, fondator al Ambasadei Sustenabilităţii în România.


"Schimbarea şi tranziţia (spre o economie sustenabilă, n.r.) a început şi nu doar la nivel european. Probabil că majoritatea românilor au aflat, în ultimul an, de scumpirea materiilor prime pentru industria construcţiilor. Ea a venit, într-adevăr, din piaţa din China şi puţină lume ştie ce se află în spatele acestor scumpiri. China a ajuns la o saturaţie din punct de vedere al poluării, iar deciziile lor au fost să închidă aproape peste noapte o serie de fabrici care poluau atât de mult încât din punct de vedere economic nu merita să investească în retehnologizare prietenoasă cu mediul. Vom mai vedea astfel de momente, e un început care se vede deja la nivel european şi la noi în ţară. Sistemul financiar-bancar acţionează foarte mult în această zonă. Foarte puţine companii care nu comunică public şi transparent impactul asupra mediului mai pot beneficia de împrumuturi de la bănci sau de la fonduri de investiţii, chiar şi în România, Avem aici exemplul colosului energetic Oltenia care, iată, se află într-o perioadă de retehnologizare pentru că, altfel, producând energie folosind tot cărbunele ca materie primă nu mai primeşte finanţare de la nimeni. Vestea bună este că acolo există o echipă de management care a înţeles asta şi care acţionează spre a transforma compania care să producă energie verde. Să sperăm că asta se va întâmpla din ce în ce mai des", a explicat Tuţă.

Reprezentantul Ambasadei Sustenabilităţii în România a subliniat că tinerii sunt cei care au disponibilitate să schimbe singuri compania în care lucrează prin acţiuni de responsabilizare faţă de mediu.

"Ceea ce facem noi este că promovăm modelul economic în care companiile rezolvă probleme de mediu şi sociale în parteneriat cu instituţiile statului şi societatea civilă, fără a sacrifica eficienţa financiară, continuând să fie profitabile. Tinerii - Generaţia Z - sunt cei care aşteaptă o astfel de schimbare de la companii şi sunt dispuşi să acţioneze, să muncească, să schimbe singuri compania în care lucrează prin contribuţia lor directă. De asemenea, să schimbe singuri ceea ce se întâmplă la nivel casnic, de la deşeuri până la relaţiile dintre oameni. Ştim că ne aflăm într-o perioadă de tranziţie economică. Tranziţia la acest model economic este una foarte puternică şi promovată cu viteză foarte mare de Uniunea Europeană. Cred că e un moment bun să le transmitem asta cetăţenilor şi mai ales reprezentanţilor mediului de afaceri, la fel şi reprezentanţilor guvernamentali, pentru că în momentul de faţă această tranziţie economică este o oportunitate pentru România. Toate ţările europene pleacă de la acelaşi nivel", a declarat Tuţă.

Ambasada Sustenabilităţii în România a organizat, miercuri, conferinţa de presă online de lansare a Zilei Sustenabilităţii în ţara noastră. Potrivit organizatorilor, în 2021, România a consumat resursele naturale disponibile pentru tot anul încă din data de 21 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.