Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflict de interese: Cătălin Predoiu s-a apărat prin propriul vot în plenul CSM (surse)

predoiu

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins joi, 7 mai, cererea de apărare a independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său, formulată de Asociaţia "Iniţiativa pentru Justiţie". Cererea viza afirmaţii făcute de ministrul Justiţiei, cu ocazia propunerii şefilor marilor parchete.

S-au înregistrat 10 voturi pentru respingere, 8 voturi nule şi o abţinere. Dacă abţinerea a fost a procurorului general, Gabriela Scutea, unul dintre voturi pentru respingere a fost al ministrului Cătălin Predoiu, potrivit unor surse din CSM. Ministrul şi-a votat practic propria "albire", după declaraţii jignitoare la adresa procurorilor din CSM, ceea ce poate reprezintă un conflict de interese sancţionat de lege.

Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie, condusă de procurorii Bogdan Pîrlog şi Sorin Lia, a solicitat în februarie 2020 plenului CSM să apere independenţa autorităţii judecătoreşti împotriva atacurilor formulate de ministrul Cătălin Predoiu împotriva Secţiei pentru procurori a CSM, în scrisoarea trimisă preşedintelui Iohannis, după avizarea negativă a propunerilor pentru şefia PÎCCJ şi DIICOT. Solicitarea integrală, AICI!

Deşi el era cel acuzat de afectarea independenţei autorităţii judecătoreşti, ministrul Predoiu nu s-a abţinut la votul din plenul CSM, ci a fost pentru respingerea cererii.

Potrivit art. 25 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, "(1) Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective, în măsura în care prevederile prezentei legi nu derogă de la aceasta și dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.