Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei îşi alege viitorul secretar general

consiliul europei

Cele 47 de state membre ale Consiliului Europei aleg miercuri noul secretar general al acestei organizaţii, care de la 1 octombrie îl va înlocui pe norvegianul Thorbjorn Jagland informează Agerpres.

În cursă se află doi candidaţi, ambii miniştri de externe, respectiv belgianul Didier Reynders şi croata Marija Pejcinovic Buric.

În scrisoarea sa de candidatură postată pe website-ul Consiliului Europei, belgianul Didier Reynders, membru în partidul Mişcarea Reformatoare - formaţiune francofonă de dreapta -, menţionează, printre altele, că în calitate de ministru de externe a lansat mai multe iniţiative pentru susţinerea statului de drept, inclusiv un mecanism colegial de control în cadrul Uniunii Europene.

La rândul ei, Marija Pejcinovic Buric, membră a formaţiunii conservatoare Uniunea Democratică Croată, subliniază experienţă dobândită în cadrul Consiliului Europei, după ce a fost membră a Adunării Parlamentare şi a condus Comitetul de Miniştri al acestei organizaţii.

La votul de miercuri va participa şi Rusia, după ce în noaptea de luni spre marţi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a decis să restabilească dreptul de vot al acestei ţări, suspendat în urma anexării Crimeii, în anul 2014. Această decizie, adoptată cu 118 voturi pentru şi 62 împotrivă, a fost sprijinită de Franţa şi Germania, dar a stârnit proteste din partea Ucrainei, care a anunţat că îşi suspendă activitatea în cadrul APCE. Potrivit France Presse, împotriva reacordării dreptului de vot Rusiei au votat în principal parlamentari ucraineni, georgieni, britanici, polonezi şi din statele baltice.

Ca reacţie faţă de suspendarea dreptului ei de vot, Rusia a boicotat activităţile APCE, iar din anul 2017 a încetat să-şi achite contribuţia anuală la bugetul Consiliului Europei, avertizând de asemenea că ia în calcul retragerea completă din această organizaţie, decizie care ar priva cetăţenii ruşi de posibilitatea sesizării Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).

Viitorul secretar general al Consiliului Europei va avea printre sarcini şi soluţionarea acestei crize cu Rusia, care în prezent datorează organizaţiei circa 75 milioane de euro contribuţii restante.

Consiliul Europei veghează la respectarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, iar printre organismele pe care le-a constituit se numără Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi Comisia de la Veneţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.