Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Constantin Damov, preşedintele Green Group: Economia circulară va reduce cu 50% amprenta de carbon şi fără să ne oprim de la scos cărbunii din Valea Jiului

vagoane carbune

O economie circulară vine cu o scădere, în medie, cu 50% a amprentei de carbon, fără să ne oprim de la scos cărbunii din Valea Jiului, a declarat, marţi, în cadrul conferinţei PRIA Environment, Constantin Damov, preşedintele Green Group.

"Economia circulară poate reduce amprenta de carbon, în medie, cu 50%. Deci, fără să mai facem niciun efort, fără să ne oprim de la scos cărbunii din Valea Jiului, o economie circulară vine cu o scădere de 50% a amprentei. De ce să fim printre primii? Aş spune că e un început acum pentru toate naţiunile europene şi ale lumii de a face paşii către circularitate. Media europeană de circularitate, nu de reciclare, conform Eurostat, este de 13,8%. Potenţialul este enorm şi credem că printr-o colaborare între toate segmentele, începând de la companiile de colectare, sortare, sistemul depozit-producător, România are o şansă să facă paşii către circularitate cu o viteză foarte mare. Eu sunt optimist şi cred că vom putea să ne batem în zona de circularitate cu foarte multe dintre ţările europene. Nu este un handicap mare de recuperat. Totuşi, la nivel mondial avem un regres. Dacă în 2020 gradul de circularitate era undeva la 9,2%, la nivel mondial, circularitatea a scăzut la 8,6% şi acesta este un pas îngrijorător. Există foarte multe tendinţe, există foarte mult "green washing" în care se arată că se reciclează, dar de fapt, în acelaşi timp, se produce mult mai mult. Totul este pe o creştere, producţia de mase plastice se estimează că va creşte de trei ori, până în 2050. Un procent de 10%, în 2050, nereciclat înseamnă 30% nereciclat, astăzi", a subliniat Damov, potrivit Agerpres.

Acesta a caracterizat legislaţia de mediu din România ca fiind "la roşu" şi un amestec de legi care, pe alocuri, se contrazic pe zona de termeni.

"Vreau doar să spun că sunt foarte multe modificări legislative şi cred că, în continuare, România are o legislaţie de mediu "la roşu". Adică, am tradus Directivele, punem repede nişte direcţii europene, ne vin peste toate acestea reglementările europene, regulamentele care doar se traduc şi, în final, avem un amestec de legi care, pe alocuri, se contrazic, nu au aceeaşi termeni. Chiar ieri nu ştiam dacă vorbim de colectare separată sau colectare selectivă... Este clar că vorbim de colectare separată - "separate colection" şi credem că zona de selecţie apare la staţiile de sortare, când selectăm lucrurile. Sunt foarte multe confuzii în zona termenilor chiar şi atunci când educăm consumatorul, pentru că el devine jucător în economia circulară şi primul furnizor de material. Ideea de reciclare apare atunci când separăm două lucruri în casă, spunem că am reciclat. Nu. Toate aceste lucruri sunt pregătirea în vederea reciclării, reciclarea însemnând un proces industrial prin care un material este transformat pentru a avea o a doua viaţă, un al doilea ciclu de utilizare", a menţionat Damov.

PRIAevents organizează, marţi, conferinţa PRIA Environment 2022, una dintre cele mai importante platforme de dezbateri în cadrul căreia companiile din domeniul mediului, producătorii, retailerii şi autorităţile vor discuta, printre altele, pe marginea Sistemului Depozit-Garanţie (SGR).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.