Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a reușit Guvernul PSD să îngroape cel mai important proiect așteptat de bugetari

Modul în care PSD a promovat miercuri majorarea salariilor din sectorul public, printr-un amendament înghesuit în grabă în legea de aprobare a unei ordonanţe de urgenţă, demonstrează cel mai bine că PSD şi-a calculat şi ieşirea de la guvernare, că a înşelat populaţia tot timpul cu majorări salariale spectaculoase şi cu promisiunea că ar fi pregătit o nouă lege a salarizării pe care să o adopte în anul 2015, cu aplicare de la 1 ianuarie 2016.

Deşi a promis această lege încă de la începutul anului şi a folosit-o tot timpul ca scuză pentru întârzierea transmiterii bugetului pentru 2016 la Parlament, în termenul legal, nimeni nu a văzut nici textul legii şi nici evaluările financiare privind posibilităţile bugetare de a susţine majorările salariale. Dimpotrivă, după calcularea impactului bugetar al noilor măsuri de relaxare fiscală aprobate prin ordonanţă de urgenţă în penultima şedinţă a Guvernului Ponta, deficitul bugetar a sărit deja la marginea pragului de 3% din PIB, iar spaţiul bugetar rămas pentru eventuale majorări salariale nu depăşeşte 0,2% din PIB, ceea ce ar fi însemnat că promovarea legii salarizării unitare nu ar fi permis majorări semnificative ale salariilor bugetarilor, ci creşteri cu cel mult 3%.

Acesta este şi motivul pentru care, pentru aproape patru ani cu Ponta la guvernare, cifrele bugetare reale au căpătat statutul de secret de stat, deşi legislaţia în vigoare obligă la transparenţă. Este trist că Victor Ponta, Liviu Dragnea şi mai ales Rovana Plumb au creat un val atât de mare de aşteptare în rândul bugetarilor, după care au fugit de responsabilitate şi lasă viitorul guvern în faţa unor provocări financiare importante.

Parlamentarii PNL au votat ieri majorările salariale, deşi cel mai bun lucru pentru toţi bugetarii ar fi fost un vot asupra unei noi legi a salarizării. Doamna Rovana Plumb prezentă la şedinţă în plenul Camerei Deputaţilor în loc să-şi recunoască vina pentru netrimiterea acestui proiect de lege în Parlament, a considerat amendamentul propus de PSD o mare victorie a Guvernului Ponta. Prin modul în care PSD a vrut să acopere eşecul Guvernului Ponta privind salarizarea unitară a bugetarilor, se vor accentua şi mai mult discrepanţele salariale între anumite categorii de bugetari. Votul de ieri poate crea problemele la nivelul administraţiilor locale care întâmpină dificultăţi financiare, deoarece prin această lege nu se asigură şi transferul de resurse financiare pentru a acoperi majorarea salarială. Să sperăm că autorităţile locale nu nu vor fi nevoite să crească taxele locale la un nivel insuportabil sau să pună de-a dreptul lacătul pe uşile primăriilor.

PNL ar fi susţinut legea salarizării în sistemul bugetar, în primul rând pentru a păstra şi a atrage resurse umane valoroase în sectorul public, dar şi pentru a elimina discrepanţele uriaşe de salarizare care există în sistemul public, de multe ori chiar între funcţionari care fac aceeaşi muncă, însă în instituţii diferite.

Din păcate, nu am avut ocazia nici măcar să discutăm pe marginea acestei legi, pentru că ea s-a transformat dintr-o promisiune într-un eşec, la fel ca majoritatea proiectelor anunţate de PSD, dar care au murit înainte să se nască: mii de km de autostradă, 1 milion de locuri de muncă, descentralizarea şi multe altele.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.