DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cum va rezolva România, concret, problema demografică

natalitate

Categoric, problema demografică, în ambele sale aspecte, migrația și natalitatea, este prioritatea absolută a societății noastre. Nu doar din motive ce țin de populație, ci și de model social și chiar cultural: demografie precară înseamnă și colaps economic și social. În acest text voi căuta să întregesc observațiile anterioare pe acest subiect, ce pot fi citite aici și aici, cu câteva sugestii de final.

Cum stăm, de fapt, cu natalitatea

În ciuda materialelor de presă apocaliptice, care, de cele mai multe ori, se bazează pe date provizorii, natalitatea României a cunoscut, în ultimii ani, o ușoară redresare. Dacă ne uităm în ultimii ani, observăm o ușoară creștere a numărului total de nașteri, după cum urmează: 195.612 (2014), 201.023 (2015), 203.231 (2016), 205.835 (2017 – ultimul an cu date definitive). Datele provizorii pe 2018 indică 188.500 nașteri; presupunerea rezonabilă este ca datele definitive să fie undeva în jur sau puțin peste 200.000 de nașteri.

Așadar, ar exista o tendință, oarecum firavă, de recuperare a curbei descendente începută în 2009 (anul crizei) și care a atins un nivel de jos în 2013-2014.

Ce înseamnă acest lucru? Că politicile de susținere a familiei contează. Oricât de imperfecte sau parțiale ar fi, ele se resimt concret în viețile familiilor. Poate în nici un alt domeniu nu se repercutează mai imediat și mai frust decizia guvernamentală.

Starea creșelor, indemnizațiile pentru mame, concediile maternale, alocațiile și altele asemenea sunt genul de măsuri care, fie în sens negativ, fie în sens pozitiv, au o repercusiune cât se poate de tangibilă în viața oamenilor. Da, chiar se poate încuraja natalitatea dacă tinerii știu că vor fi sprijiniți dacă vor avea copii. Pare o banalitate, însă trebuie să o reafirmăm răspicat.

Și ce ar trebui să facem

Ar trebui ca politicile de încurajare a natalității să fie dezvoltate agresiv și inteligent. Agresiv, adică țintind la redresarea cauzelor sociale care inhibă nașterea, maternitatea și paternitatea, și inteligent, adică prin politici care să întărească familia, astfel încât statul să încurajeze nu doar nașterile, ci, de fapt, un model familial cu mai mulți copii.

- Recentele măsuri din Ungaria pot fi un exemplu de politici pozitive ranforsate: măsuri fiscale care pot ajunge până la suprimarea unor impozite în cazul femeilor cu mai mulți copii, subvenționarea achizițiilor de mașini, creditări favorabile și chiar ștergerea datoriilor în funcție de numărul de copii născuți.

- În orice caz, un minim care ar trebui făcut ar viza recompensarea femeilor care nasc, prin stimulente fiscale și diverse subvenționări, precum și crearea unui cadru legal și fiscal care, pe de o parte, să interzică discriminările la care sunt supuse în prezent femeile angajate gravide sau care intenționează să rămână gravide, iar, pe de altă parte, să stimuleze firmele cu astfel de angajați.

- Un alt front care ar trebui abordat este cel al familiei lărgite: exemplul australian al subvenționării bunicilor care au grijă de copii este demn de luat în seamă. Prin acest lucru se încurajează cea mai bună soluție pentru copilul mic care are părinții angajați, adică creșterea în familie, dar se creează o ocupație și pentru categorii de vârstă pensionate care, iată, pot redobândi un statut activ, benefic pentru societate.

Migrația: un fenomen incontrolabil?

Redresarea natalității nu e, însă, suficientă în sine, mai ales pe termen scurt și mediu, într-o țară din care s-a emigrat și se emigrează masiv.

Ce ar trebui conștientizat, într-o primă fază, este că trebuie renunțat definitiv la modelul de (non)dezvoltare aplicat până recent: România ca țară atractivă pentru investitori „datorită” forței de muncă ieftine. Acest model este cel puțin unul din factorii care au dus la emigrarea fără precedent pe care o suferă țara noastră. În plus, este falimentar. În România există o criză de forță de muncă tot mai acută. Lipsesc instalatori, zidari, muncitori calificați, mecanici, pentru a enumera doar categoriile muncitoare. Pentru a-i aduce înapoi pe acești oameni trebuie salarii competitive față de cele din țările europene dezvoltate. Este o soluție mai ieftină, dacă te gândești în perspectivă, decât importul de imigranți din țări asiatice.

Într-o a doua fază, ar trebui abordate segmentele de populație care se află deja în țară și care pot fi, potențial, rezervoare de viitori emigranți, așa cum s-a făcut, de pildă, în cazul medicilor, pentru a stopa exodul acestora. Apoi, ar trebui identificate acele segmente din populația emigrată care au încă legături consistente cu țara sau care au un statut suficient de vulnerabil în țara de destinație, astfel încât să ia în serios opțiunea întoarcerii acasă în anumite condiții.

Printre eventualele măsuri ce pot fi gândite:

- politici educaționale care să vizeze reintegrarea copiilor acestor emigranți născuți și crescuți afară, eventual prin organizarea unor clase speciale;

- crearea unor platforme online publice care să cuprindă oferte de muncă locale; e esențial, dacă îi vrem pe imigranți înapoi, să le ușurăm întoarcerea și să știe că au la ce veni.

- remedierea cadrului fiscal și a procedurilor birocratice pentru cei care vor să facă afaceri (de altfel, o măsură necesară și pentru a păstra românii în țară);

- diverse stimulente pentru achiziționarea de locuințe sau a altor bunuri/servicii/facilități.

În fine, pentru segmentele de români emigranți care sunt integrate stabil în țările de destinație, trebuie gândită o politică de încurajare a reluării și menținerii contactului cu țara, pe cel puțin două paliere.

-        pe un prim palier, trebuie dusă o campanie de conștientizare a interesului lor pragmatic de a menține contactul cu țara. Cel puțin o parte au lăsat în România case, pământuri, diverse proprietăți. Aceste proprietăți sunt bunuri care nu ar trebui lăsate în paragină sau înstrăinate. Ele pot fi fructificate, fie că sunt transformate în domiciliu de vacanță, fie că sunt arendate, fie că sunt, pur și simplu, păstrate.

-        pe un al doilea palier, mult mai important, trebuie convinși, cu oferte credibile și bine făcute, să-și trimită copiii în vacanțe educative în țară. Oferte de vizitare a locurilor istorice și culturale naționale, de camping și tabere în destinațiile turistice cele mai atractive, școli de vară, ateliere, în fine, o serie întreagă de astfel de activități care ar păstra viu contactul cu țara.

Acestea sunt doar câteva sugestii făcute pe repede înainte. Un lucru e cert: nu mai avem prea mult timp la dispoziție. Problema natalității și problema migrației trebuie abordate cu determinare și prioritar. Altfel, sfârșitul nostru este iminent.

____

Un comenatariu de Anghel Buturugă, invitat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.