Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremurul din Croația: 7 morți și zeci de răniți (bilanț provizoriu) / Cea mai mare parte a centrului Croaţiei este zonă roşie

Cel puţin şapte persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite în urma cutremurului de 6,2 grade produs marţi în centrul Croaţiei, anunţă surse din cadrul serviciilor de intervenţie citate de presa locală.

Citește și: Guvernul Cîțu vrea să îngheţe venituri în 2021: indemnizația de hrană, sporuri, prime, salariile profesorilor, pensii de serviciu / LISTA COMPLETĂ

Cutremurul a avut loc la aproximativ 45 de kilometri sud-est de oraşul Zagreb, afectând puternic orăşelele Petrinja şi Sisak. Bilanţul preliminar este de şapte morţi, inclusiv o fată de 13 ani, conform autorităţilor croate, citate de site-ului 24Sata.hr. Alte cel puţin 26 de persoane sunt spitalizate, două fiind în stare gravă.

"Cea mai mare parte a centrului Croaţiei este zonă roşie, ceea ce înseamnă că majoritatea clădirilor nu sunt utilizabile. Nu trebuie să stea nimeni în frig în noaptea care urmează", a declarat premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic, citat de agenţia Associated Press. Armata croată a pregătit aproximativ 500 de locuri de cazare în barăci militare.

O fată a fost omorâtă de o cădere de moloz la Petrinja, orăşel aflat la circa 60 kilometri de Zagreb şi în epicentrul seismului cu magnitudinea 6,2, conform serviciilor de seismologie croate sau 6,4 conform celor americane.

Alţi patru oameni - un tânăr, un vârstnic şi un tată împreună cu fiul său - şi-au pierdut viaţa în zona localităţii Glina, a confirmat pentru presă viceprimarul Branka Baksic Mitic.

O replică aproape la fel de puternică a zdruncinat regiunea la începutul după-amiezii, într-o serie de circa 20 de replici mai mici.

Nu se ştie deocamdată dacă printre victime nu sunt şi persoane care şi-au pierdut viaţa în cel de-al doilea cutremur.

Cel mai grav afectate sunt oraşele Petrinja şi Sisak (circa 24.000, respectiv 47.000 de locuitori). "Majoritatea clădirilor sunt neutilizabile", a declarat premierul croat, Andrej Plenkovic, în cursul unei vizite la Petrinja.

La Sisak, acoperişul spitalului orăşenesc s-a prăbuşit.

Printre cei salvaţi se numără şapte ingineri care au fost îngropaţi sub dărâmăturile unei clădiri din Petrinja pe care o evaluau pentru a stabili în ce măsură a fost afectată de cutremurul cu magnitudinea 5 produs luni dimineaţa în aceeaşi zonă.

Ministerul croat de Interne a făcut apel la cei care locuiesc în clădiri cu semne de avarie să le părăsească fără întârziere.

Până marţi, cel mai puternic seism din ultimii 140 de ani din Croaţia a fost cel cu magnitudinea 5,3 produs pe 22 martie la Zagreb, pagubele în urma acestuia fiind estimate de autorităţile croate la 42 miliarde de kuna (6 miliarde de dolari).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.