Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Mihalache, declarații incendiare: Riscăm să părem mai proști decât suntem

dan mihalache

Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, susţine că în materie de politică externă trebuie menţinut echilibrul unei abordări unitare, arătând că astfel România poate fi un "pivot de stabilitate" la Marea Neagră.

"Trebuie să menţinem echilibrul unei abordări unitare în materie de politică externă şi cred ceea ce a însemnat consensul din ultimii 20 de ani în rândul orientărilor majore de politică externă a României, că este vorba de Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi apartenenţa la UE, a fost un bun câştigat până la urmă. (...) România poate să fie un pivot la Marea Neagră, un pivot de stabilitate şi un stat care proiectează stabilitate şi securitate în regiune, aşa că eu cred că este nevoie de foarte multă înţelepciune şi de a nu strica din motive politicianiste, de campanie electorală internă lucruri care au funcţionat în sistemul politic din România, indiferent cine a fost la putere", a declarat Mihalache la dezbaterea "România - Pivotul Euroatlantic al regiunii".

Citește și: SRI, precizări cruciale despre cartelele românești folosite de către teroriști

El a arătat că există tentaţii din partea unor politicieni, analişti politici şi comentatori să afirme că politica externă este slabă şi lipsită de imaginaţie.

"Nu cred că trebuie să ne autoflagelăm şi să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă şi lipsită de imaginaţie este politica externă a României (...). Până la urmă, riscăm să părem noi înşine mai, iertaţi-mi cuvântul neacademic, proşti decât suntem. Dacă ne uităm la ultimul an (...), nu cred neapărat că România nu a făcut mutările cele mai bune şi cele mai inspirate şi nu a câştigat, inclusiv în rândul partenerilor transatlantici şi europeni, ideea, imaginea unei ţări pe care se poate conta", a afirmat consilierul prezidenţial.

Citește și: DEMISIE cu SCANDAL la Antena 3: Acuzații grave la adresa unei vedete

Mihalache a spus că poziţia ţării noastre de pune în discuţie mecanismul nerealist al cotelor de refugiaţi a fost una corectă.

"Cred că această criză a refugiaţilor va amplifica şi alte multe întrebări legate de funcţionarea Uniunii Europene şi de abia asupra acestor întrebări, care vor fi complicate şi cu bătaie pe termen lung, va trebui să fim pregătiţi să dăm răspunsuri şi uneori să facem opţiuni majore", a adăugat consilierul prezidenţial.

Citește și: Germania, lege îngrozitoare pentru români: Afectează sute de mii de familii

În ceea ce priveşte politică externă de anul trecut, Mihalache a evidenţiat că România a reuşit să menţină atenţia pe flancul estic al NATO, să dezvolte o relaţie "funcţională şi de solidaritate" cu Ucraina, să reconstruiască o relaţie funcţională cu Polonia, să facă un summit NATO al şefilor de stat şi de guvern din Europa Centrală şi de Est la Bucureşti şi să menţină atenţia partenerilor asupra Mării Negre.

"Eu cred că este o fereastră de oportunitate şi că o Românie inteligentă şi care nu derapează poate să-şi proiecteze forţa în Uniunea Europeană, în NATO şi în zonă. Să nu stricăm acele avantaje comparative care astăzi, într-un fel sau altul, ne individualizează, respectiv o creştere economică consistentă, un sistem politic stabil fără forţe excentrice (...), un consens la nivelul clasei politice privind marile orientări de politică externă (...), consens care există şi la nivelul populaţiei", a mai afirmat consilierul prezidenţial.

Citește și: Alina Gorghiu, avertizează: 'Nu e normal ca premierul să spună asta la televizor'

Pe de altă parte, Călin Ungur, consilier de stat la Cancelaria premierului Dacian Cioloş, a susţinut că ţara noastră este prea puţin prezentată în plan extern.

"Mi se pare că România este mult prea puţin prezentată în dezbaterile publice europene, transatlantice, la Washington vizavi de ceea ce ne îngrijorează. Unu - este să spui cu voce tare care sunt îngrijorările tale şi doi - trebuie să oferi şi un mod de acţiune. (...) Cred că este important nu numai să spunem ce ne doare, avem o analiză foarte pertinentă vizavi de valoarea strategică a Mării Negre, este corectă şi partenerii noştri o recunosc, avem o analiză vizavi de resursele de securitate (...), dar ne trebuie şi fapte", a arătat Ungur.

Citește și: Rusia continuă războiul declaraţiilor cu NATO: Şi România e vizată

El consideră că este cazul ca România să fie mai hotărâtă în cadrul NATO.

"Ştim exact ce vrem de la summitul NATO de la Varşovia, ştim în ce măsură putem să avansăm parteneriatele strategice, dar, din punctul meu de vedere, nu este suficient. Este doar o componentă care ne asigură o poziţionare pe o anumită dimensiune, astfel încât să fim cât mai puţin surprinşi dacă cineva face o mişcare. Cred că trebuie să adăugăm la această componentă o componentă de prosperitate, de dezvoltare economică", a spus Ungur.

Citește și: RUŞINOS Federaţia Română de Fotbal a comis-o grav de tot

România este un pivot în regiune, apreciază el, însă acest lucru trebuie spus într-o manieră mai coerentă şi mai vizibilă.

"Lipseşte acel pion central care să-şi asume responsabilitatea soluţiilor. Faptul că fiecare îşi face treaba nu este suficient, este important ca procedura să nu împartă rezultatul. Adică dacă a făcut conform procedurii un lucru şi nu am ajuns la un rezultat, nu putem să spunem la sfârşitul zilei că ne-am atins obiectivele. Important este să putem să împingem lucrurile mai departe şi este important să putem să avem capacitatea să anticipăm unde vrem să fim peste cinci ani", a declarat consilierul de stat.

Citește și: Coreea de Nord și-a plasat armata în stare de alertă și anunță că atacă nuclear SUA

Prezent la dezbatere, secretarul de stat în MAE Daniel Ioniţă a afirmat că ţara noastră trebuie să aibă o agendă ambiţioasă la summitul NATO care va avea loc în această vară la Varşovia.

"La summitul de la Varşovia cred că România va trebui să vină cu o agendă mai ambiţioasă (...) şi cu soluţii care să fie valabile nu mâine, ci şi pentru perioada următoare şi care să răspundă nevoii de adaptare pe termen lung a Alianţei", a opinat Ioniţă.

Citește și: Stelian Tănase atacă dur pedepsele din Dosarul Microsoft: Cine sunt vinovaţii

El a subliniat că România îşi doreşte o prezenţă NATO "persistentă, robustă" pe teritoriul său.

Au mai participat la eveniment, printre alţii, Dan Dungaciu, directorul Institutului pentru Studii Politice al Academiei Politice, şi Sergiu Celac - fost ministru de Externe, scrie agerpres.ro.

Citește și: Simona Halep, calificare triumfătoare în sferturi la Miami: Cu cine va juca

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.