Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce creșterea economică nu se regăsește în buzunarele românilor

De când a plecat într-un mod ruşinos de la Palatul Victoria, Victor Ponta recurge la tot felul de minciuni sau manipulări disperate pentru a-i păcăli pe români că el ar fi fost cel mai bun prim-ministru al României. Astfel, sub pretextul că face analize macroeconomice, Victor Ponta răspândeşte date inexacte sau incomplete, iar concluziile sunt fie superficiale, fie de-a dreptul mincinoase. De exemplu, Victor Ponta încearcă să facă din creşterea economică înregistrată de România o mare realizare a cabinetului său, dar uită să prezinte şi care este efectul acestei creşteri economice asupra economiei româneşti şi asupra stabilităţii financiare a României. De ce nu spune Victor Ponta că a lăsat în urmă o creştere economică nesănătoasă, bazată aproape în exclusivitate pe un consum care antrenează importurile în detrimentul producătorilor români? De ce nu spune Victor Ponta că această creştere economică nu aduce mai multe locuri de muncă în economie şi salarii mai mari în mediul privat, deoarece prin creşterea consumului bazat pe importuri se finanţează locurile de muncă din străinătate şi nu din România? Dacă ar fi vrut să fie sincer, ar fi spus că această direcţie pe care a dat-o economiei româneşti afectează extrem de grav stabilitatea financiară a ţării, prin creşterea datoriei publice, a deficitului comercial şi a deficitului de cont curent.

Guvernul Cioloş nu trebuie să cadă niciun moment în capcanele întinse de Victor Ponta, ci trebuie, cât mai urgent, să aplice un alt model economic de creştere, bazat pe stimularea producţiei interne, pe creşterea exporturilor, pe creşterea numărului de locuri de muncă în sectorul privat de la noi din ţară, nu de peste hotare!

Dacă ar avea măcar un moment de sinceritate, Victor Ponta ar trebui să recunoască faptul că, în calitate de prim-ministru, a făcut tot posibilul să pună piedici creşterii economice: a tăiat constant banii alocaţi investiţiilor publice şi a crescut fiscalitatea sufocând mediul de afaceri. Deşi a fost în fruntea Guvernului României aproximativ 4 ani, Victor Ponta nu se poate lăuda cu demararea nici unui proiect major pentru România. De exemplu, în 2013, Victor Ponta spunea că nu va mai candida la nicio funcţie publică în anul 2016 dacă nu va finaliza tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov. După cum ştim, nici în momentul de faţă acest proiect nu a fost demarat, ci se dărâmă porţiuni de autostradă realizate defectuos şi inaugurate ilegal, doar pentru a tăia panglici în campania electorală.

Cea mai mare minciună, asupra căreia Victor Ponta insistă cu neruşinare, este aceea că Guvernul condus de el a tăiat taxe şi impozite. Nu ştiu pe cine crede că păcăleşte, însă mediul de afaceri încă mai suferă din cauza introducerii sau majorării a nu mai puţin de 43 de impozite şi taxe. Dacă el a uitat, îi reamintim noi numai câteva dintre impozitele majorate sau cele introduse în timpul guvernării Ponta: majorarea cu 16,6% a impozitelor şi taxelor locale, începând cu 2013 şi de 13 ori, începând cu 2016, introducerea supra-accizei la carburanţi, care a avut ca efect cea mai mare creştere a preţurilor la benzină şi motorină din Uniunea Europeană, introducerea impozitului pe investiţii, care a avut un efect devastator asupra mediului de afaceri şi a locurilor de muncă din sectorul privat şi supraimpozitarea veniturilor micilor fermieri. Alte isprăvi din timpul guvernării lui Victor Ponta sunt: cadoul de aproximativ 600 milioane dolari oferit societăţii comerciale KazMunaiGaz în 2013 şi alocarea discreţionară a miliardelor de lei din Fondul de rezervă. Suma de 600 milioane de dolari, dacă ar fi ajuns la bugetul statului, ar fi putut finanţa într-o proporţie mare tronsonul Comarnic-Braşov. Alocarea din Fondul de rezervă a miliardelor de lei s-a făcut de către Victor Ponta în mod discreționar, netransparent şi în scopul menţinerii PSD la guvernare.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.