Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce oamenii mor adesea înainte și după ziua lor de naștere - Explicațiile unui psiholog

PIXABAY
moarte clinica

Un studiu realizat de oamenii de știință elvețieni, la care au participat 2,5 milioane de persoane, arată un rezultat surprinzător: riscul de a muri în ziua de naștere, înainte sau imediat după ziua ta de naștere este cu aproape 14% mai mare decât în orice altă zi, notează Exquis.ro.

Și cu cât persoana este mai în vârstă, cu atât riscul este mai mare. De ce se întâmplă acest lucru? Există mai multe ipoteze care explică fenomenul riscului ridicat de a muri de ziua ta de naștere.

O listă de posibile motive cotidiene a fost împărtășită de Tamerlan Skayaev – formator și psiholog digital.

Exces de băutură și mâncare

„Unul dintre motive leagă mortalitatea crescută de dragostea pentru petrecerile mari și zgomotoase. Excesul de băutură și de mâncare are un efect negativ asupra persoanelor care au probleme cu sistemul cardiovascular și poate duce la consecințe fatale.

 

Condus sub influența alcoolului

Un alt motiv pentru moartea oamenilor în această zi – accidentele care se pot întâmpla atunci când o persoană se urcă la volan în stare de ebrietate sau traversează strada în mod incorect. Statisticile din Statele Unite, de exemplu, arată o creștere a ratei de deces a tinerilor în ziua de după cea de-a 21-a aniversare – vârsta la care tinerii pot consuma alcool în mod legal.

Stres

Al treilea motiv pentru rata ridicată a mortalității în zilele de naștere este legat de faptul că această zi devine stresantă pentru mulți oameni. Nu este un secret că multor oameni, în special adulților, nu le place ziua de naștere. Aceștia se confruntă adesea cu o criză psihologică asociată cu apropierea vârstei a treia.

Sinucidere

Mulți oameni au tendința de a-și analiza traseul vieții, care s-ar putea să nu se fi dovedit a fi atât de reușită și interesantă pe cât credeau sau își doreau în tinerețe. Acest motiv este confirmat de un studiu realizat în Ungaria în 2015. Acesta arată că bărbații de toate vârstele și femeile de peste 60 de ani au un risc mai mare de sinucidere în ziua lor de naștere decât în orice altă zi din an.

Cancer

În mod surprinzător, chiar și moartea din cauza cancerului este statistic mai probabilă într-o zi de naștere decât într-o zi obișnuită. Pentru bolnavul în fază terminală, ziua de naștere este un obiectiv spre care tinde și, odată ce îl atinge, este posibil să piardă sensul ulterior al vieții sale.

Superstiții

Un fenomen similar se observă și în zilele marilor sărbători religioase – Crăciunul și Paștele. Confirmă această versiune și un alt studiu neobișnuit, ale cărui rezultate au fost publicate în „British Medical Journal”. Cercetătorii au examinat certificatele de deces a 210.000 de americani chinezi și japonezi și 47.000.000 de certificate de deces ale americanilor albi. Și au ajuns la concluzia că decesele cauzate de boli de inimă ating un vârf în rândul americanilor chinezi și japonezi în a patra zi a fiecărei luni.

Motivul este că numărul patru este considerat ghinionist în China și Japonia. Acest lucru dovedește încă o dată ce influență uriașă asupra sănătății unei persoane exercită starea emoțională și mentală, credința, cultura, obiceiurile și chiar superstițiile.

Unii oameni de știință explică mortalitatea ridicată în ziua nașterii prin motive fiziologice. Se știe că organismul uman se supune unor ritmuri interne zilnice (circadiene). Pe lângă ritmul circadian, însă, există și un ritm biologic circadian, a cărui perioadă este egală cu un an. Această presupunere se reflectă într-o serie de credințe religioase.

De exemplu, pentru evrei, a muri în ziua nașterii este considerat un semn foarte bun, indicând faptul că o persoană a trăit corect, și-a realizat pe deplin potențialul și și-a îndeplinit misiunea pe pământ în cel mai perfect mod. Această perfecțiune este exprimată prin faptul că misiunea s-a încheiat în aceeași zi în care a început, relatează actualno.com.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.