DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

De ce Victor Ponta nu a scos un cuvânt la anunțul statisticii românești?

Deși Institutul Național de Statistică a anunțat că România a înregistrat o creștere economică de 4,3% pe trimestrul I 2016 față de aceiași perioadă din 2015 Victor Ponta nu a ieșit public să spună că această creștere economică se datorează politicilor economice bugetare și fiscale implementate de Guvernul PSD-ALDE-UNPR.

Sigur că ar trebui să ne bucure ca România a înregistrat cea mai mare creștere economică în această perioada în comparație cu celelalte țări din Uniunea Europeana. Dacă analizăm contribuția principalelor activități economice la aceasta creștere economică ar trebui sa ne îngrijoram.

De exemplu contribuția principală la creștere economică în trimestrul I 2016 a avut-o cifra de afaceri din comerț și anume de 2,1%. Creșterea activității din comerțul cu amănuntul din păcate a avut la baza importurile de bunuri și nu producția internă. În schimb s-a înregistrat o reducere semnificativă a ritmului de creștere a activității din industrie și construcții. România ar trebui să înțeleagă că această creștere economică bazată pe consum, antrenează importurile concomitent cu reducerea activității de producție nu aduce câștig în buzunarele românilor ci sărăcie și datorie. Știm foarte bine că salariile din comerț sunt mult mai mici în comparație cu salariile din industrie și construcții.

O contribuție majoră la această situație economică a avut-o Guvernul Ponta prin politicile economice bugetare și fiscale implementate timp de 4 ani de guvernare. De exemplu noul Cod Fiscal denumit și Codul lui Victor Ponta așa cum îi place fostului prim ministru să spună a stimulat consumul și nu producția internă. Ce sa mai vorbim de tăierile masive de investiții publice din perioada 2013-2015? Acestea au avut un efect devastator asupra locurilor de muncă din sectorul de producție.

Nu cred că domnul Tăriceanu va mai lăuda atât de mult politicile economice bugetare și fiscale implementate de Victor Ponta după ce va analiza ultimele cifrele economice furnizate de Institutul Național de Statistică.

Dacă se va continua aplicarea politicilor Guvernului Ponta economia românească riscă să devină în scurt timp o economie de consum. Se impune deblocarea proiectelor de investiții în infrastructura rutieră și demararea procesului de reindustrializare a României.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.