Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deciziile Băncii Centrale Europene în vederea temperării costurilor cu energia ar putea duce la majorarea şomajului

caleaeuropeana.ro
banca centrala europeana bce

Banca Centrală Europeană ar putea reduce nota de plată a gospodăriilor pentru combustibili prin majorarea ratelor dobânzilor, dar astfel ar fi afectată producţia industrială şi ar creşte şomajul, se arată într-un raport publicat de Institutul de cercetare economică (DIW), transmite Reuters.

Conform datelor preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins nivelul record de 7,5% în martie, de la 5,9% în februarie, în timp ce analiştii estimau un nivel de 6,7% pentru luna trecută. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.

O majorare a dobânzilor ar duce la aprecierea monedei euro, astfel încât costul energiei ar scădea, deoarece aceste materii prime sunt în principal denominate în dolari, potrivit Agerpres.ro.

"Datele pentru Germania arată că majorarea dobânzilor ar duce la scăderea inflaţiei de bază cu 0,2% şi la creşterea preţurilor combustibilului şi căldurii cu până la 4%. În acelaşi timp, majorarea dobânzilor ar afecta semnificativ producţia industrială şi ar creşte şomajul, în timp ce redresarea economiei este deja lentă", se arată în raportul DIW.

Deşi unii oficiali fac presiuni asupra majorării dobânzilor de către BCE, banca nu şi-a luat niciun angajament în această privinţă, argumentând că războiul din Ucraina a creat incertitudini deosebite.

Totuşi, pieţele se aşteapă la o majorare a dobânzilor anul acesta.

"Dacă va scădea inflaţia, va fi afectată redresarea economiei. Cu toate acestea, este crucial ca BCE să-şi îndeplinească responsabilităţile şi să transmită că va adopta măsurile necesare", susţine Institutul de cercetare economică.

Atât Rezerva Federală a SUA (Fed) cât şi Banca Angliei (BoE) au început înăsprirea politicii monetare.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis la şedinţa de politică monetară din 10 martie că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%. Următoarea reuniune a BCE este programată în 14 aprilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.