Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarație halucinantă a ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici

Din dorința de a evita remanierea guvernamentală anunțată de Liviu Dragnea, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a făcut o declarație prin care a uimit și pe profanii din domeniul finanțelor. Aceasta a declarat zilele trecute că impactul bugetar în urma aplicării Legii salarizării unitare a personalului bugetar va fi cunoscut după aprobarea acestei legi de către Parlament.

Din păcate ministrul de Finanțe nu cunoaște sau ignora prevederile Legii 500/2002 privind finanțele publice și ale Legii 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară. Potrivit acestor legi, orice proiect de lege, trimis în Parlament, ce reglementează majorări de cheltuieli trebuie însoțit de o fișă financiară ce trebuie să cuprindă impactul bugetar asupra deficitului bugetar cât și modul de compensare a acestei creșteri de cheltuieli. Parlamentul, în urma aprobării Legii salarizării unitare a personalului bugetar, va stabili nivelul salariilor ce se vor acorda bugetarilor. Pentru a decide acest lucru este necesar ca ministrul de Finanțe sa spună înaintea aprobării acestei legi care sunt posibilitățile bugetare.

Mai grav este modul în care ministrul de Finanțe vorbește despre aplicarea Legii salarizării unitare a personalului bugetar în momentul finalizării bugetului pe 2016. Acesta susține că majorarea salariilor bugetarilor se va face în funcție de spațiul fiscal care rămâne Guvernului atunci când va definitiva bugetul pe 2016. Ministrul de Finanțe ne spune cu subiect și predicat că aplicarea Legii salarizării unitare, chiar dacă a fost aprobată de Parlament, este facultativă pentru Guvern.

Nu este prima dată când ministrul de Finanțe face declarații halucinante. De exemplu, atunci când s-au discutat măsurile de reducere de impozite cuprinse în noul Cod Fiscal, actualul ministru de Finanțe s-a rezumat la aprecierea măsurile fiscale fără să spună un cuvânt despre influența acestor măsuri asupra deficitului bugetar. Pentru a debloca situația în care se găsea noul Cod Fiscal au trebuit sa se întâlnească liderii partidelor parlamentare.  Din cauza că la aceste întâlniri ministrul de Finanțe nu a fost în stare să susțină măsurile de relaxare fiscală o parte din acestea nu au putut fi cuprinse în noul Cod Fiscal.

Așa se explica refuzul Președintelui României Klaus Iohannis de a se întâlni cu ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici, la cererea acestuia, înaintea retrimiterii noului Cod Fiscal spre reexaminare de către Parlament. Ministrul Finanțelor atât în perioada discutării noului Cod Fiscal cât și în momentul acesta când se discuta Legea salarizării unitare a personalului bugetar se manifesta mai mult ca un politruc și mai puțin ca un ministru responsabil în gestionarea finanțelor publice ale României.

PNL a susținut întotdeauna reducerea de impozite și majorarea salariilor din sectorul bugetar în mod sustenabil pe termen lung și în limitele posibilităților oferite de economie.

Îi cerem ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici atât timp cât mai stă în fruntea Ministerului de Finanțe, să se comporte ca un ministru responsabil și sa nu gestioneze finanțele publice ale României după proverbul „ după noi, potopul ”.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.