Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declaraţie surprinzătoare a şefului ANAF

Nimeni nu-l poate nici măcar bănui pe actualul şef al ANAF, domnul Dragoş Doroş, de necunoaşterea prevederilor noului Cod fiscal, mai ales pentru că are în CV o activitate profesională remarcabilă, atât în mediu privat, în calitate de consultant fiscal, cât şi în cadrul Ministerului Finanţelor, exact la direcţia care se ocupă de legislaţia fiscală. Deci, de necunoaşterea legii chiar nu îl putem acuza.

Stăm atunci şi ne întrebăm de ce s-a încurcat domnul Doroş, neforţat de nimeni, atunci când, referindu-se la persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA, ne spunea că acestea nu sunt supuse obligaţiei de plată a TVA? Domnul Doroş cunoaşte foarte bine atât prevederile art. 11 alin. (8), cât şi ale art. 316 alin. (14) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, dar cu toate acestea a încercat să spună ceva ce Codul fiscal îl contrazice. Ca exemplu, alin. (8) al art. 11 din noul Cod fiscal spune cât se poate de clar că: „Persoanele impozabile stabilite în România, cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. b) - e) și lit. h) nu beneficiază, în perioada respectivă, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate, dar sunt supuse obligaţiei de plată a TVA colectate, în conformitate cu prevederile titlului VII, aferentă operaţiunilor taxabile desfăşurate în perioada respectivă.”

Apreciez faptul că, prin această bâlbâială, domnul Doroş a încercat să apere instituţia pe care o conduce, pe lucrătorii acesteia şi stângăciile de care ANAF a dat dovadă încă de la începutul anului, mai ales cu privire la procedurile de înregistrare în scopuri de TVA şi condiţiile referitoare la plafonul de scutire pentru întreprinderile mici. Cu toate acestea, dezinformarea vădită nu face bine nici ANAF şi nici micilor întreprinzători.

Vom trece cu vederea această stângăcie a domnul Doroş, dacă în perioada imediat următoare, domnia sa şi ANAF se vor concentra către o corectă implementare a noului Cod fiscal, astfel încât contribuabilii de bună credinţă să nu fie nici prigoniţi, nici sufocaţi de noi proceduri fiscal-administrative şi nici sancţionaţi nejustificat, ci să fie sprijiniţi în interpretarea corectă a normelor fiscale şi încurajaţi să rămână în economia oficială.

Aş fi foarte mulţumit dacă domnul Doroş şi-ar pune la dispoziţie întreaga experienţă acumulată în mediul privat, astfel încât ANAF să-şi concentreze acţiunile către zonele cu risc fiscal ridicat şi către agenţii economici care acţionează în economia subterană, perturbând atât condiţiile concurenţiale din piaţă, dar afectând şi bugetul de stat, în special prin ponderea scăzută de încasări din surse fiscale.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.