Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declaraţii halucinante ale lui Victor Ponta privind utilizarea banii românilor

Victor Ponta a surprins în ultimul timp pe multă lume atunci când a declarat că românii au fost mai bogaţi în anul 2015, când România a înregistrat  un excedent bugetar de peste 6,3 miliarde lei şi mult mai săraci în primele 5 luni ale anului 2016, când România a înregistrat un deficit bugetar de 0,78 miliarde lei. Mai grav este că fostul prim-ministru face şi calcule bugetare adunând excedentul bugetar din 2015 cu deficitul bugetar din 2016 urmărind să demonstreze că fiecare român a sărăcit în acest an cu 350 lei. Pe lângă faptul că aceste calcule sunt profund eronate, modalitatea în care Victor Ponta se raportează la actul guvernării ne arată cinismul lui faţă de români. Cum poţi să afirmi că românii se îmbogăţesc în momentul în care plătesc impozite mai multe şi mari şi, culmea, sărăcesc atunci când se reduc taxele, când se majorează salariile şi se alocă mai mulţi bani de la buget pentru investiţii publice, care au ca efect crearea de locuri de muncă bine plătite.

Dacă Guvernul Ponta executa bugetul aprobat de Parlament în mod corect, cheltuielile bugetare pe primele 5 luni din 2015 ar fi trebuit să fie cu 10 miliarde mai mari faţă de execuţia bugetară din acea perioadă. Aceşti bani ar fi trebuit să ajungă în buzunarele românilor prin investiţii publice, majorări de pensii şi salarii. Prin blocarea acestor bani de către Guvernul Ponta, putem sa spunem că fiecare român a primit cu 500 de lei mai puţin în primele 5 luni din 2015.

Fostul prim-ministru ar trebui sa le spună românilor ce a făcut cu acele 10 miliarde blocate în Trezoreria statului. Unde s-au dus aceşti bani? Pe ce s-au cheltuit, pentru că în urma cheltuirii lor nu vedem nici un proiect finalizat sau măcar demarat. Sperăm că în perioada următoare să nu ne trezim cu aceleaşi constatări  dure ale Curţii de Conturi, pe care această instituţie le-a tot făcut şi în anii 2013-2014, şi anume că miliarde de lei au fost repartizate de Guvernul Ponta clientelei PSD în mod total netransparent şi discreţionar.

Din declaraţiile lui Victor Ponta rezultă că acesta nu înţelege mecanismele bugetare şi fiscale dintr-o economie de piaţă. Cum să stimulezi creşterea economică dacă blochezi banii publici în Trezoreria statului în cursul anului şi cheltuieşti ineficient şi iresponsabil în ultima lună a anului? Asigurarea unei creşteri economice sustenabile şi robuste se asigură prin utilizarea eficientă a resurselor bugetare în scopul stimulării consumului şi a investiţiilor publice, considerate motoare principale ale creşterii economice.

Faptul că Victor Ponta nu pricepe nimic din politica economică şi, mai ales din cea fiscal-bugetară, rezultă şi din Programul de Convergenţă pentru perioada 2016-2019 trimis de Guvernul României Comisiei Europene. Deşi fostul prim-ministru al României susţinea ca respectarea MTO-ului este o prostie, din Programul de Convergenţă rezultă ca România a înregistrat în anul 2015 un deficit structural de 0,3% din PIB, mult sub nivelul de 1% prevăzut în Tratatului privind Stabilitatea, Coordonarea şi Guvernanța în cadrul Uniunii Economice şi Monetare. Având în vedere conţinutul declaraţiilor făcute de Victor Ponta şi Eugen Teodorovici şi anume că România trebuie să aibă un deficit de peste 3% din PIB pentru dezvoltare economică şi pentru asigurarea creşterilor de salarii şi pensii, este cert ca aceştia nici nu ştiu că de fapt ei au fost elevii cei mai silitori ai Uniunii Europene, fiind premianţii la capitolul - promovarea politicii de austeritate.

Mai grav este ca Victor Ponta critică Guvernul Cioloş pentru că a înregistrat pe primele 5 luni ale anului 2016 un deficit bugetar de 0,78 miliarde lei, susţinând că românii au sărăcit din cauza acestei execuţii bugetare. Nimic mai fals! Din execuţia bugetară după primele 5 luni ale anului 2015 rezultă că s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor bugetare de peste 5 miliarde lei, în special a cheltuielilor cu salariile bugetarilor, cu pensiile şi investiţiile publice comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2015.

Daca Guvernul Cioloş ar fi lua în considerare sfaturile lui Victor Ponta şi anume să înregistreze excedent bugetar, atunci fiecare român ar fi primit cu 250 lei mai puţin în anul 2016. Este clar ca Victor Ponta este supărat ca românii primesc anul acesta mai mulţi bani faţă de perioada în care a fost el prim-ministru.

Sunt convins ca Programul de Guvernare pregătit de PSD va avea aceeaşi concepţie păguboasă, bazată pe o politică bugetară şi fiscală care să aibă ca efect sărăcirea românilor, deoarece liderul PSD Liviu Dragnea a spus că, dacă PSD va câştiga alegerile, îl va propune ca prim-ministru tot pe Victor Ponta.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.