Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Demis de Parlament, Florin Cîțu a împrumutat de la bănci încă 1,26 miliarde de lei

finante

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) condus de Florin Cîțu (PNL) a împrumutat, luni, peste 1,26 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală la 52 de luni, la un randament mediu de 3,68% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 700 de milioane de lei, iar băncile au subscris 3,05 miliarde de lei. Banii sunt folosiți, spun Finanțele, pentru refinanţarea datoriei publice şi a finanţării deficitului bugetului de stat. Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 105 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

De când a fost demis prin moțiune de cenzură în Parlament, miercurea trecută, Guvernul Ludovic Orban a rămas interimar până la învestirea unui nou cabinet. Între timp, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joia trecută 1,163 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 108 de luni, la un randament mediu de 4,17% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR). De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, vineri, alte 75 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 75 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în sumă de 310 milioane de lei.

Vezi si: STOP joc! Numirea conducerii marilor parchete este blocată. CSM, în dificultate .

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna februarie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 615 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Pe 20 februarie este programată o licitaţie pentru certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 300 de milioane de lei, pe o perioadă de 364 de zile, data scadenţei fiind la 22 februarie 2021.

De asemenea, Finanţele au programat şi şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (615 milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 700 de milioane lei (trei emisiuni), 600 de milioane lei, 500 milioane lei (două emisiuni) şi 400 milioane lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.