Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputaţii critică dur gestionarea pandemiei COVID-19 de către Guvernul lui Boris Johnson

Agerpres
Boris Johnson

Deputaţi britanici au criticat marţi gestionarea pandemiei covid-19 de către Guvernul lui Boris Johnson, deplângând o capacitate de depistare ”inadecvată”, relatează AFP.

Guvernul lui Boris Johnson, care s-a vindecat după ce a fost grav bolnav de covid-19, este acuzat cu regularitate că a întârziat să recunoască amploarea epidemiei, care a ucis apoape 35.000 de oameni în Regatul Unit, potrivit news.ro.

Citește și: STAREA DE ALERTĂ, adoptată de Guvern. Parlamentul trebuie să voteze în 5 zile

În pofida unei creşteri a capacităţii depistării la 100.000 de teste zilnic, la sfârşitul lui aprilie, aceasta a fost ”inadecvată cea mai mare parte a pandemiei”, denunţă deputatul conservator Greg Clark, preşedintele Comisiei însărcinate cu Ştiinţa şi Tehnologia în cadrul Camerei Comunelor, într-o scrisoare pe care i-a trimis-o lui Johnson.

”Capacitatea nu a fost mărită suficient devreme sau suficient de ambiţios. Capacitatea a ghidat strategia” în loc să fie invers, deplânge el în această scrisoare de 19 pagini.

În aceste concluzii, Comisia se bazează pe mai multe audieri ale unor oameni de ştiinţă, experţi în sănătate publică şi consilieri guvernamentali, dar şi pe comparaţii cu strategii implementate în alte ţări.

Vezi și: 15 motive legale pentru ieșirea din localitate: Guvernul a emis REGULILE din starea de alertă / LISTA COMPLETĂ

Comisia dezvăluie că doar 1.215 de teste au fost efectuate la 10 martie în Regatul Unit, cu două săptămâni înainte de implementarea izolării din cauza răspândirii rapide a noului coronavirus.

La 12 martie, autorităţile au decis să nu mai testeze în mod sistematic şi să rezeve testele cazurilor celor mai critice, în spitale, iar apoi personalului medical din prima linie.

Această măsură a avut consecinţe grave asupra azilurilor de bătrâni, care nu au avut acces la depistare ”în timp ce răspândirea virusului era cea mai rapidă”, denunţă Comisia în scrisoare.

Citește și: Seceta din România a ajuns în presa internațională: efectul de domino menționat de Reuters

În total, peste 12.500 de rezidenţi ai unor aziluri de pesnionari din Anglia şi Ţara Galilor au murit din cauza covid-19 în decurs de două luni, potrivit unui studiu oficial.

Ulterior, teste au fost extinse la muncitori-cheie, la sfârşitul lui aprilie, iar api la rezidenţi şi angajaţi ai azilurilor de bătrâni.

Ministrul bitanic al Sănătăţii Matt Hancock a anunţat că orice persoană în vâestă de peste cinci ani care prezintă simptome de covid-19 poate de-acum să se tsteze, iar Guvernul vizează o capacitate de 200.000 de teste pe zi până la sfârşitul lui mai,

În vederea unei viitoare ieşiri din izolare - care urmează să fie implementată în mod treptat de la începutul lui iunie -, 21.000 de persoane au fost angajate să participe la viitoare strategie de testare şi depistare a persoanelor contaminate, în paralel cu o aplicare a urmăririi contactelor.

Ministerul britanic al Sănătăţii a anunţat luni seara 160 de morţi din cauza covid-19.

Regatul a înregistrat oficial 34.796 de morţi de la începutulepidemiei.

Numărul contaminărilor cu noul coronavirus a crescut luni cu 2.684, la 246.406 de cazuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.